2024. március 28., csütörtök

Az Európai Unió 14 milliárd eurót különít el a nyugat-balkáni régió és Törökország számára

Az Európai Parlament és az Európa Tanács megállapodtak az EU csatlakozást segítő keret összegéről, amely a nyugat-balkáni régió és Törökország vonatkozásában 14,162 milliárd eurót jelent a 2021 – 2027-es időszakra.
Ez a támogatás egy olyan eszköz, amely segíti a tagjelölt országokat a reformok véghezvitelében, hogy azok megfelelhessenek az uniós csatlakozás feltételeinek.
„Ez a régóta várt megállapodás ambiciózus, örvendetes és erős jelzés a Nyugat-Balkán és Törökország számára. Az elfogadott csomag szilárd befektetést jelent a régió jövőjébe, és támogatja a legfontosabb politikai, intézményi, társadalmi és gazdasági reformokat" – mondta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.
A Bizottság szerint az IPA 3-nak elnevezett támogatás, a „stratégiailag helyes, ugyanakkor dinamikus" segítségnyújtásra összpontosít, kiemelten kezelve a jogállamiság kérdését és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását, a demokratikus intézmények és a közigazgatás reformjának megerősítését, a gazdasági kormányzás és a versenyképesség reformjának előmozdítását. Ez a támogatás magába foglalja a Nyugat-Balkán gazdasági fellendítésére vonatkozó európai beruházási csomagot is.
A szerdán létrejött megállapodás a jövőben jogi meghatározást kap, ezt követően tudja majd az EU kezdeményezi annak hivatalos elfogadását, amely őszre várható Brüsszel szerint.