2021. július 24., szombat

Változnak az EU szabályai a határon átvitt pénzmennyiséget tekintve

Holnaptól hatályba lépnek az Európai Unióba be- és onnan kiszállítandó készpénz és különböző értékek ellenőrzésének új szabályai, tudósít a B92 hírportál.

Az EU területére be- vagy onnan kilépő utasnak egy nyilatkozatot kell kitöltenie, ha 10.000 eurót, vagy attól többet szállít készpénzben, vagy azzal egyenértékű vagyoni tárgyakat, esetleg más fizetési eszközt (például csekket).

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy az új szabály része az EU erőfeszítéseinek, amelynek elsődleges célja a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem.

Holnaptól számos változtatást alkalmaznak az EU-ban, amelyek tovább szigorítják a szabályokat, és még nehezebbé teszik a nagy mennyiségű „fel nem fedezett” készpénz mozgatását.

Az új szabályok szerinti „készpénz” meghatározását kibővítik az aranyérmékkel és bizonyos egyéb aranytárgyakkal, továbbá a vámhatóságok 10.000 eurónál kisebb összegek esetén is eljárhatnak a fent említett módon, ha a jelek arra utalnak, hogy a készpénz bűncselekményhez kapcsolódik.

Az új szabályok biztosítják, hogy az egyes tagállamok illetékes hatóságai és a nemzeti pénzügyi hírszerző egységek rendelkezzenek az illegális tevékenységek finanszírozására felhasználható készpénzmozgás nyomon követéséhez és kezeléséhez szükséges információkkal.