2024. április 20., szombat

Szocialista képviselő nyert

A tavaszi ülésszak ideje alatt a parlament 55 törvényjavaslatot fogadott el

Múlt héten befejeződött a szerbiai képviselőház tavaszi ülésszaka, amelyet a B92 hírportál statisztikai kimutatás formájában elemzett, az Otvoreni parlament kimutatására hivatkozva. Ebben a felmérésben azt is megpróbálták kideríteni, hogy a képviselők közül kik szólaltak fel a leggyakrabban.
Ivica Dačić házelnök összegzésének értelmében az év eleje óta a parlament 17 ülést tartott, és 108 napirendi pontot vitatott meg. A képviselők, értelemszerűen, azokon a napokon voltak legtömegesebben jelen, amikor a napirenden szereplő beterjesztésekről kellett szavazni. Ilyenkor átlagban 185 képviselő volt jelen a 250-ből, a vitanapokon pedig átlagban 50. Márciusban sürgősségi eljárásban a kormány javaslatára 6 törvényjavaslatot fogadott el a képviselőház, áprilisban viszont egyet sürgősségi eljárásban és 19-et rendes eljárásban. Májusban a képviselők 28 törvényjavaslatot vitattak meg és fogadtak el rendes eljárásban, egyet pedig sürgősségi eljárásban.
Meglepő, de leggyakrabban nem a Szerb Haladó Párt valamelyik képviselője szólalt fel a tavaszi ülésszak ideje alatt, hanem a Szerbiai Szocialista Párt képviselője, Đorđe Milićević. Az említett képviselő összesen 57 alkalommal szólalt fel. Második helyen, 44 felszólalással, Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés frakció képviselője végzett, harmadikon pedig Milija Miletić, az SZHP képviselője – 43 felszólalással.
A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is aktívan kivették részüket a parlamenti munkából, hozzászólva a beterjesztett törvényjavaslatokhoz és egyéb beterjesztésekhez. Emellett a képviselői kérdés lehetőségével is éltek, több területre összpontosítva. Dr. Pásztor Bálint frakcióvezető például múlt csütörtökön intézett kérdéseket a miniszterelnökhöz és a kormány más tagjaihoz, mindenekelőtt arra próbálva választ kapni, hogy mikor nyílnak meg ismét a szerb–magyar határszakaszon kialakított kis határátkelők, és ha megnyílnak, mikor lesz lehetőség arra, hogy némelyikük egész nap nyitva tartson. Szintén múlt héten Ökrész Rozália a környezetvédelmi minisztériumhoz intézett kérdést, a környezetvédelem, illetve az erdőtelepítés és a vajdasági parkok felújításának témájában. Valamivel korábban Pék Zoltán képviselői kérdésében a Rábé–Kübekháza határátkelőhöz vezető út felújításának a fontosságára hívta fel a figyelmet. Fremond Árpád egyebek mellett az oktatási minisztériumhoz intézett kérdést, azzal kapcsolatban, hogy a topolyai diákotthon működtetéséhez a minisztérium támogatása is szükséges, korábban viszont az úgynevezett nomád pásztorok okozta problémára hívta fel a figyelmet, a megoldást sürgetve.
A tavaszi ülésszakot nemcsak az érdemi munka határozta meg, hanem a politikai performansz kategóriájába sorolható tevékenység is. A haladó képviselők, függetlenül a napirendi pontoktól, legtöbbet Dragan Đilassal és Dragan Šolakkal, valamint Miodrag Majić bírával, továbbá az N1, a Vreme és a NIN médiaházakkal foglalkoztak. A Palma-botrány kirobbanását követően az Egységes Szerbia képviselői is hozzájárultak a parlamenti munka „vidámabbá" tételéhez, múlt kedden például képviselőtársuk felszólalásának idején „Igazságosságot Đilas feleségének és apósának" feliratú lapocskákat emeltek a magasba.