2021. augusztus 5., csütörtök

Máris több mint 130 ezer polgár igényelte a digitális zöld tanúsítványt

Máris több mint 130 ezer polgár igényelte a digitális zöld tanúsítványt Szerbiában – nyilatkozta Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e- közigazgatási irodájának vezetője. Az Idegenforgalmi Minisztérium egyre több országgal köt megállapodást ennek a tanúsítványnak az elismeréséről, jelenleg Görögország, Magyarország, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország és Szlovénia fogadja el a dokumentumot.

Hogyan szerezhető be ez a tanúsítvány? A 021.rs összefoglalója szerint az igénylőnek először is regisztrálnia kell az eUprava portálon, majd meg kell adnia személyes adatait, keresztnevét, vezetéknevét, személyi igazolványa számát és mindkét oldalának fényképét, e-mail címét, magyarázta Jovanović az RTS-nek. A tanúsítvány letöltése két nyelven lehetséges: szerb-angol vagy szerb-kínai változatban, mondta az e-kormányzati hivatal igazgatója, és hangsúlyozta, hogy minden bevitt adatot biztonságosan kezelnek.

 

Amikor a polgár sikeresen végigcsinálja ezeket a lépéseket, a digitális zöld tanúsítvány néhány másodperc múlva megérkezik az e-mail címére. El kell mentenie a mobiltelefonjába, vagy ki kell nyomtatnia, mondta. Azok az állampolgárok, akik nem tudják egyedül, elektronikus formában letölteni a zöld tanúsítványt, Szerbiában 200 postán igényelhetik a dokumentumot, ehhez csak az útlevélre van szükség.