2024. április 20., szombat

Jó üzlet a védőoltás

A vakcinapiac jövőre több milliárd dollárt ér

Az oltóanyag-kutatás, -fejlesztés, -gyártás és -értékesítés tavaly óta a legkifizetődőbb iparággá vált. A szakértők szerint ez még csak a kezdet, ugyanis senki sem tudja megmondani, meddig tart a kereslet, de annyi biztos, jövőre még nem lesz vége. Felmerül a kérdés, vajon kik osztoznak a kereseten – írja a B92 hírportál.

Az idei év során bizonyos országok több milliárd eurót fektettek a koronavírus-védőoltás kifejlesztésére. A DZ Banknak, Németország második legjelentősebb pénzügyi intézetének a becslése szerint a pénzügyi előrelátások még kedvezőbbek a következő évre, hiszen 2022-re akár 217 milliárd dollárt is elérheti a oltóanyagpiac értéke.

A bank szakemberei a világ lakosainak száma, valamint a további szükséges védőoltások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az idén csaknem 6,6 milliárd adag vakcinára van szükség, jövőre azonban ez a szám elérheti a 10 milliárdot is. A gyártási bejelentések és az oltóanyagok ára alapján a szakemberek arra is rámutattak a tanulmányban, hogy az oltóanyagpiac forgalma az idén 93 milliárd dollárra növekszik. A hatalmas pénzügyi tortán a négy jóváhagyott oltóanyaggyártó mamutcég osztozik, vagyis a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson.

Jövőre, amikor piacra kerül a két további oltóanyagtípus, a német CureCav, valamint az amerikai Novavax, a DZ Bank szakemberei szerint a vakcinák piaci értéke eléri a 217 milliárd dollárt.

Az egész világon arra számítanak, hogy koronavírus még sokáig jelen lesz, és továbbra is szükség mutatkozik az immunitást frissítő oltásokra. Emiatt a DZ Bank szakemberei azt tanácsolják a beruházóknak, hogy bátran fektessék pénzüket a oltóanyagpiac valamelyik ágába.