2024. március 29., péntek

A védettek kérik a háromezer dinárt

Június 12-én kezdődik a kifizetés

Tegnap hajnal óta lehet igényelni az Államkincstári Igazgatóság honlapján azt a 3000 dinárt, amivel az állam megjutalmazza a védőoltást felvevő polgárokat. A jelek szerint a beoltottak többsége kérni fogja az immunizáció felgyorsításának céljából felkínált összeget. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy tegnap éjfél és délelőtt fél tizenkettő között, vagyis nagyjából az első fél nap alatt 312.265 polgár kérte a 3000 dinárt az összesen több mint 4.620.000-ből, amennyien Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár közlése szerint május 31-én estig felvették legalább az egyik vakcinaadagot.

Péntektől, június 4-étől telefonon is lehet jelentkezni, a számot röviddel a központ üzembe helyezése előtt közlik.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

Június 15-éig mindazok a szerbiai állampolgárok kérhetik az egyszeri adományt, akik május 31-éig az ország területén felvették bármelyik rendelkezésre álló védőoltásnak legalább az egyik adagját. Mint közöltük, az egészségügyi válságstáb hétfői határozata értelmében azok is megkaphatják a segélyt, akik hétfő éjfélig leglább kérték az eUprava rendszerben a védőoltást, és június első hetében fel is veszik. A nyugdíjasoknak nem kell igényelniük, ők automatikusan megkapják a pénzt, a szociális segélyben részesülőknek azonban ezúttal jelentkezniük kell interneten, vagy péntektől telefonon. Valószínűleg lesznek olyanok, akik már a jövő hét végén felvehetik a számlájukról a pénzt, a pénzügyminisztériumi információk szerint ugyanis a kifizetésre június 12-e és 20-a között kerül sor.

Az internetes jelentkezés egyszerű: a www.pmi.trezor.gov.rs címet kell beírni, majd a podnošenje prijave mezőre klikkelni, oda három adatot kell beírni, a személyi számot (JMBG), a személyi igazolvány számát és a bank nevét, melynél fel szeretnénk venni a pénzt. Végül a pošalji zahtev mezőre kattintani, és ezzel megvan az igénylés.