2024. április 20., szombat

Mindannyiunkról sporttörténelmünkön keresztül

Visszaemlékezés az Újvidéki Athletikai Klubra

Pásztor Géza Az Újvidéki Athletikai Klub története 1910–1944 könyvének bemutatóját a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubtermében tartották meg nemrégiben.
A szerző úgy fogalmaz, hogy a könyv rólunk szól, a közösségünkről, sportunkról és sporttörténelmünkről, az 1910 és 1944 közötti időszakot felölelve. – Nem számoltam, de nagyjából 50–60 fotóval illusztráltuk a kiadványt, természetesen fekete-fehér képekkel. Az érdeklődők tőlem vehetik meg a kiadványt, ára 500 dinár – mondta a szerző.

A kiadványban taglalt egyesület fennállása során, különösen a királyi Jugoszlávia idejében, állandóan pénzszűkében volt, de bölcs vezetőinek köszönhetően mindig megtalálták a módot arra, hogy anyagi forrásokhoz jussanak, és ezáltal megmaradhassanak. Egyidőben az egyesületnek 9 szakosztálya volt: asztalitenisz, ökölvívás, athlétika, birkózás, a kézilabdához hasonló hazena, azaz kézilabda... Fennállásának legvégén kosárlabda-szakosztálya is volt, 1942-ben vezették be. Elnevezése a bő három évtized során nem változott, de 1918-tól 1944-ig Novosadski Atletski Klubként kellett feltüntetni. Legnagyobb sikerként elkönyvelhette azt, hogy csapata labdarúgásban négyszeres alszövetségi bajnokok volt, 1936-ban az országos futballiga harmadik helyére sikerült feltornázniuk magukat, megelőzve a Vojvodinát, a Makkabi zsidó egyesület csapatát és a többieket is. – A kiadvány túlmutat a sporton, a klubról mint az itteni magyar közösség összetartó kapcsáról szól – véli a szerző.

Hasábjainkon még visszatérünk a könyvre, az érdeklődők a 021/511-199-es vezetékes telefonszámon, illetve a 064/166-16-50-es mobilszámon rendelhetik meg.