2024. április 25., csütörtök

Harisnyás Pippi-játszótér a Telepen

A létesítményt a mesebeli kislány születésének 75. évfordulója alkalmából adták át

Városunk újabb játszótérrel bővült, a létesítmény projektumbemutatóját tegnap a városházán Miloš Vučević polgármester és Jan Linden, Svédország belgrádi nagykövete is megtisztelte jelenlétével. Az előkelő vendégek mellett a játszótér kiépítésének finanszírozásában részt vevő vállalatok képviselői is jelen voltak a díszteremben. A Pippi-játszóteret a népszerű Harisnyás Pippi születésének 75. évfordulója alkalmából adták át rendeltetésének.

Miloš Vučević polgármester a bemutatón elmondta, továbbra is ápolják a Svéd Királyság nagykövetségével a kiváló kapcsolatokat, teszik mindezt a városban megvalósuló számos projektum keretében.
– Az Astrid Lindgren svéd írónő által megalkotott mesebeli figura születésének évfordulóján együttesen hangsúlyozzuk Harisnyás Pippi meséjének jelentőségét. A kislány történeteinek mély, szimbolikus értéke is van a gyermekek jogai gyakorlásának tekintetében. Ez a projekt a város és a nagykövetség együttműködésének megkoronázása, hálámat fejezem ki Jan Lindennek az immár öt éve gyümölcsöző együttműködésért. Az új játszótér a Pál pátriárka sugárút és a Banija utca kereszteződésénél várja a gyerekeket és szüleiket, a város olyan részén épült ki, amely gyors ütemben fejlődik. A legkisebbek most egy kiváló játszóteret kaptak, köszönettel tartozunk a svéd vállalatoknak is, azoknak, amelyek számos munkahelyet biztosítanak az országban és hozzájárultak a projekt megvalósulásához – hangsúlyozta Vučević.

Hozzátette, hogy egy nemrégiben megvalósult projekt során, amelyhez a Svéd Királyság nagykövetsége, valamint az IKEA vállalat is hozzájárult, a Šangaj városrészben lévő gyermekkönyvtárat teljesen új tartalmakkal bővítették ki.
Jan Linden nagykövet kiemelte, hogy ez a játszótér a svéd vállalatok ajándéka az újvidéki gyermekeknek. Hozzátette, hogy egyes eszközöket a különleges szükségletű gyermekek is használhatnak.

– Harisnyás Pippi egy olyan mesebeli szereplő, aki az erős gyermeket szimbolizálja, akinek vannak saját elképzelései az igazságról és ezen elképzeléseit képes megvalósítani! Nagyon nehéz és összetett családi háttere van, nehéz körülmények között a jogainak a megvalósításáért küzd, története már évtizedek óta kiváltja a társadalom figyelmét. Rámutat, hogy milyen módon kellene megszervezni a gyermekek védelmét, és mit kell tennünk ahhoz, hogy élvezhessék jogaikat – mondta a nagykövet, majd elégedettségének adott hangot amiatt, hogy Szerbiában készül a családról és a gyermekek jogairól szóló törvény.
A játszóér építését tizenkét svéd vállalat támogatta, olyanok, amelyeknek Szerbiában is van kirendeltségük. Többek között a projektet az AstraZeneca, az IKEA, a Brovex, a Husqvarna és a Tetra Pak is finanszírozta.