2024. március 28., csütörtök

Új tető a galérián

Befejeződött a kishegyesi általános iskola egy részének a felújítása – Hamarosan megkezdődik az elöregedett ablakok cseréje is

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában komoly felújítási munkálatok folytak az elmúlt időszakban. Fülöp Valentin, a iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a munkálatok a hétvégén véget értek, és az érintett részt ismét lehet használni.
– Most fejeződött be az iskola galériájának és két tantermének a tetőcseréje. Sajnos, korábban az elöregedett tetőszerkezet beázott, ezért volt szükség a cserére. A tartományi oktatási titkársághoz fordultunk segítségért, ők a tavalyi év végén a tartalék alapból biztosítottak iskolánk részére kétmillió-hétszázezer dinárt. Ebből az összegből valósult meg a tetőcsere, illetve a galéria belső festése és teljes felújítása. A tartományi oktatási titkárságnál Kovács Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője járt közben az ügyünkben, és ennek is köszönhető, hogy megkaptuk a kért összeget – mondta el Fülöp, majd hozzáfűzte, hogy az iskola most ismét használni tudja a helyiséget, amire már nagy szükség volt.

ülöp Valentin iskolaigazgató

ülöp Valentin iskolaigazgató

– A galériában szoktunk kisebb előadásokat tartani, és kiállításokat. Ezt a helyiséget nemcsak az iskola használja, hanem a helyi művelődési egyesület, az önkormányzat és időnként civil szervezetek is. Elmondható, hogy az év során elég sok rendezvénynek ad helyszínt. Emellett a Topolyai Alapfokú Zeneiskola kihelyezett tagozata is ebben a helyiségben tartja az óráit, illetve itt rendeznek koncerteket is. Ez az épületrész elég sok funkciót betölt, ezért jelentett problémát, hogy egy éven keresztül használhatatlan állapotban volt – fogalmazott az igazgató.
Az iskola galériája tehát megújult, és ismét használják, egy iskolában azonban mindig akad javítani-, felújítanivaló. Fülöp elmondta lapunknak, hogy máris dolgoznak a következő nagyobb felújítás előkészületein.

Eshet az eső, az új tető nem ázik be

Eshet az eső, az új tető nem ázik be

– Következő lépésben nyílászárókat fogunk cserélni. Szintén a tartományi oktatási titkárság pályázatán pályáztunk, és nyertünk egymillió-kilencszázezer dinárt. Ebből az összegből az 56-os iskolaépületünk ablakainak és bejárati ajtajának cseréje fog megtörténni. Illetve a főépület földszinti részén megmaradt régi ablakokat fogjuk kicserélni. Ezekre a cserékre azért van szükség, mert az ablakok nagyon elöregedtek, és most már gyakorlatilag balesetveszélyesek. Jellemző ez különösen az 56-os épületre. Sok helyen nem is tudjuk kinyitni ezeket az elöregedett ablakokat, de emellett az energiahatékonyság is fontos szempont volt. Az új ablakok sokkal jobban szigetelnek, így a következő fűtési szezonban a fűtési számlánk is kisebb lesz – számolt be a kishegyesi általános iskola igazgatója.