2024. április 24., szerda
A LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG HELYSZÍNEI

Eb-helyszínek: Wembley

London

A nagyjából kilencmillió lakosú London a Temze folyó két partján fekszik, 80 kilométerre az Északi-tengertől. Nagy-Britannia fővárosa, illetve a Wembley Stadion az előzetes tervek szerint csak a két elődöntő és a finálé házigazdája lett volna, de előbb Brüsszel 2017-es kiesése miatt három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt is kapott, majd idén egy további nyolcaddöntőt vállalt el Dublin helyett.

A futballtörténelem egyik leghíresebb stadionja elődje helyén épült fel 2003 és 2007 között 789 millió fontért. 90 000 férőhelyével az Egyesült Királyság legnagyobb és Európa második legnagyobb stadionja. A kontinensviadal legnagyobb létesítményében 2011-ben és 2013-ban Bajnokok Ligája-, 2012-ben pedig olimpiai döntőt rendeztek, emellett állandó helyszíne NFL-mérkőzéseknek is. Itt játssza találkozóit az angol válogatott, és itt rendezik az FA-kupa döntőjét, illetve az angol labdarúgás egyéb jelentős meccseinek is otthont ad, többek között a szezonnyitó Community Shieldnek, a ligakupadöntőnek, az FA-kupa elődöntőjének, a Football League Trophynak vagy az FA Trophynak. A Wembley az angol válogatottat irányító testületnek, az Angol Labdarúgó-szövetségnek (FA) a székhelye.

A stadiont a 134 méter magas Wembley Arch koronázza meg, amely esztétikus mérföldkőként szolgál Londonban és szerkezetileg is, a boltív ugyanis a teljes tetőterhelés 75 százalékát támasztja. A közhiedelemmel ellentétben a stadionnak nincsen behúzható tetője, amely teljesen elfedi a pályáját. Két, részben visszahúzható tetőszerkezet kinyitható a stadion keleti és nyugati vége felett, hogy beengedje a napfényt, ezáltal segítse a pálya füvének növekedését.

London a stadion kapacitásának legalább 25 százalékos kihasználtságát vállalta, ami 22 500 nézőt jelent, de ha kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, akkor az elődöntőre és a fináléra ezt még emelhetik.

Wembley Stadion:

Befogadóképesség: 90 000 néző

Hivatalos átadás: 2007 márciusa

Kihasználtság: legalább 25 százalék (22 500)