2024. április 25., csütörtök
KÖNYVISMERTETŐ

Legyen élmény a nyelvtanulás!

Pámel Gizella – Vojnak Csorba Adrianna: Tanulj velünk magyarul!

A magyar nyelvet környezetnyelvként tanító tanárok számára nagy örömet jelent a Tanulj velünk magyarul! című tankönyvpótló kiadvány, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg tavaly.

A kiváló segédkönyv célja, hogy kreatív felépítésével felkeltse a diákok érdeklődését a magyar nyelv és kultúra iránt, hiszen igen hasznos ismernünk a velünk együtt élő nép nyelvét, szokásait, ünnepeit. A másik célja a kiadványnak, hogy jelentősen megkönnyítse a magyar nyelv tanítását a tanárok számára. Sok segítséget, ötletet nyújt nekik, amit az oktatásban hatékonyan tudnak alkalmazni. A tankönyvhiány arra kényszerítette az oktatókat, hogy folyamatosan keresgéljék az anyagot. Saját tapasztalatomból tudom, hogy a magyar nyelv oktatása igen nagy kihívást jelent mindenki számára, hiszen nagy alkotókészséget igényel a tanórákra való felkészülés. Nap mint nap újabbnál újabb, érdekes, figyelemfelkeltő dolgot kell kitalálnunk, hogy az óráink élvezetesek, élménydúsak, szórakoztatóak, egyben hasznosak is legyenek, hogy a diákok játszva sajátíthassák el a tananyagot. Különféle tankönyveket, gyermekújságokat kell állandóan lapozgatni, hogy a megfelelő feladatokra akadjunk rá. Az órákat színesebbé szoktam varázsolni egy témához kapcsolódó rövid dalocskával. Egy-egy irodalmi szöveg megismerése, elemzése, majd az idegen szavak megbeszélése után alkalmazni szoktam a színjátszást is. A kisdiákok előszeretettel jelentkeznek, ha egy-egy mesét dramatizálva is feldolgozunk. Nagy örömmel veszem észre, hogy a nyelvet kevésbé vagy egyáltalán nem értő tanulók is felszabadultan vesznek részt az órai munkában. A tanulók szeretik a páros vagy csoportmunkát is. A csapatok összeállításánál oda kell figyelni arra, hogy eltérő nyelvi tudásszintű diákok kerüljenek egy csoportba, így mindenki egyaránt ki tudja venni a részét a feladatok megoldásából. A munka befejeztével mindnyájan elégedettek lehetnek, hisz közösen értek el eredményt. Ilyenkor jelentősen fejlődik a diákok közötti együttműködés is.

A Tanulj velünk magyarul! tankönyvpótló két részből áll. Az első rész elején jelmagyarázat található, amely segítséget nyújt abban, hogy a témák ismertetése folyamán milyen dolgokkal fogunk találkozni, mint például: színezés, rajzolás, szavak, ill. képek összekötése, karikázás, számolás, éneklés, zenehallgatás, írás, olló és ragasztó használata, beszélgetés, illetve hogy kapcsolódik-e kreatív feladat is a meglévő anyaghoz. Nagyon hasznos információval szolgál a szintén a könyv elején feltüntetett, tanítási órákon sűrűn előforduló mondatok sora. Ezek a legfontosabb utasításokat tartalmazzák, mint például: Állj fel!, Ülj le!, Töröld le a táblát!, Rajzold le!, Színezd ki! stb. A tankönyvpótló első része felöleli mindazokat a témaköröket, amelyek a diákok közvetlen környezetében találhatóak. Ilyenek például: az iskola, a tanterem és a tanszerek, a színek és számok, az óra, a napok, a család, az évszakok, a gyümölcsök és zöldségek, a házi- és vadállatok, a testrészek, a közlekedés. Mindezek mellett érinti a jeles ünnepeket is, mint a húsvét, mikulás, karácsony. Az egyes témák feldolgozásánál kisebb mondókák, kiszámolók, énekek teszik még színesebbé az adott fejezetet. Kis koreográfiával kiegészítve könnyebb megtanulni egy-egy dalocskát is. A gyerekek így a témával kapcsolatos fogalmakat, szavakat könnyedén el tudják sajátítani.

A tankönyv másik felében található kreatív feladatok még érdekesebbé teszik a tanulást, mert itt már kartonpapírra, színes ceruzákra, ollóra és ragasztóra is szükségük lesz a tanulóknak.

Nemrégiben egy továbbképzés alkalmával számoltak be arról a könyv szerzői, hogy készülőben van a következő kötet is, amely a második osztály számára íródik. Türelmetlenül várjuk a megjelenését!