2024. április 23., kedd

Előtérben a történelemtudás és a kreativitás

Megtartották a 25. Kárpát-medencei Honismereti Versenyt Szabadkán

A 25. Kárpát-medencei Honismereti Versenyt tegnap rendezték meg a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A megmérettetésre háromtagú, általános iskolai csapatok jelentkezését várták. A versenyzők hatodik, hetedik, illetve nyolcadik osztályos tanulók lehettek. A verseny idei témája Zrínyi Miklós – Szigetvári veszedelem volt, amelyet a járványhelyzet miatt a korábbi évektől eltérően dolgoztak fel a résztvevők. A honismereti versenyre 25 csapat jelentkezett Vajdaság egész területéről. Az esemény az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében valósult meg. De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, nagyon örülnek neki, hogy a verseny ennyire felkeltette a pedagógusok érdeklődését, és ilyen szép számban jelentkeztek a csapatok.

De Negri Ibolya, a győztes magyarkanizsai csapat tagjai és felkészítő tanáruk, Rice Gizella (Fotó: Gergely Árpád)

De Negri Ibolya, a győztes magyarkanizsai csapat tagjai és felkészítő tanáruk, Rice Gizella (Fotó: Gergely Árpád)

– Át kellett írnunk a verseny forgatókönyvét, hiszen megváltozott a világ, a mindennapjaink, ezáltal az oktatásban is változások történtek, tehát ezekhez alkalmazkodtunk. Az idei honismereti versenyen a tanulóknak a tudás mellett kreativitásra, találékonyságra is szükségük volt. Úgy próbáltuk kialakítani a feladatokat, hogy minimális felkészülésre legyen szükség, hiszen a tanároknak nem volt lehetőségük arra, hogy különórákat tartsanak a diákoknak. A verseny elején a résztvevők megtekintettek egy kisfilmet, és ebből érdekes feladatsorokat kaptak, amelyben nématérkép, keresztrejtvény is szerepelt. Később össze kellett állítaniuk egy Zrínyi-korabeli verset, valamint egy plakátot is készítettek. A zsűriben történelem- és magyarszakos, valamint vizuális kultúrát oktató tanárok is helyet kaptak. Ők pontozták a csapatokat és koordinálták a versenyt. A csapatokat az idén is díjaztuk, hiszen emléklapot és alkalmi ajándékot kaptak a diákok. A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából egy gazdag könyvcsomaggal is megajándékoztuk őket – mondta el lapunknak De Negri Ibolya.

Mint hozzáfűzte, a rendezvényt Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásának köszönhetően tudták megvalósítani. A versenynek már sokadik alkalommal adott otthont a Széchenyi István Általános Iskola, amiért köszönetet mondott az intézmény vezetőségének.

– A honismereti verseny célja és gondolatmenete ugyanaz maradt, mint amikor először megszerveztük a versenyt. Fontos, hogy bővítsük a diákok történelemtudását, valamint hogy építsük a magyar szellemiséget, és ápoljuk a magyar identitást – emelte ki az ÉMPE elnöke.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A honismereti verseny zsűrijének tagjai Sárosi Gabriella történelem szakos tanár, a bírálóbizottság elnöke, Varga Mercédesz magyar szakos tanár, Koza Eszter vizuális kultúra tanár és Kosányi Debóra vizuális kultúra tanár voltak.

A megmérettetésen a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Á.I., a hajdújárási Petőfi Sándor Á.I., a szabadkai Október 10. Általános Iskola, a szajáni Móra Károly Á.I., a temerini Kókai Imre Á.I. két csapata, a bácskertesi József Attila Á.I. két csapata, a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskola, a palicsi Miroslav Antić Á.I. csapata, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola két csapata, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Á.I. két csapata, a szabadkai Széchenyi István Á.I. két csapata, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á.I., a szabadkai Majsai Úti Á.I., az óbecsei Samu Mihály Á.I., a zentai Thurzó Lajos Á.I., az oromhegyesi Arany János Á.I. oromi kihelyezett tagozatának két csapata, a csantavéri Hunyadi János Á.I., továbbá a zentai Petőfi Sándor Á.I. diákjai vettek részt.