2024. április 25., csütörtök

Szijjártó: Magyarország kiáll Izrael mellett

Magyarország kiáll barátja, és szövetségese, Izrael mellett – hangsúlyozta keddi jeruzsálemi találkozójukon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.

"Izrael a barátunk, a szövetségesünk, s teljesen természetes, hogy amikor támadás éri, akkor kiállunk Izrael, a barátunk mellett" – mondta a magyar külügyminiszter a tárgyalások után adott nyilatkozatában. Benjamin Netanjahu megköszönte a kiállást, Szijjártó Péter pedig biztosította arról, hogy Magyarország a jövőben is hasonló álláspontot fog képviselni. „Minden egyes olyan nyilatkozatot, határozatot, amelyek tisztességtelenek lennének Izraellel szemben, amelyek Izrael-ellenesek, vagy netán antiszemita hangokkal rendelkeznének, egészen biztosan meg fogunk vétózni a jövőben is" – ígérte a magyar diplomácia vezetője Jeruzsálemben. „Izraelt megtámadta egy terrorszervezet, a Hamász. Sajnos a nemzetközi politikai arénában ennek kimondásához nem volt elég bátorság. A képmutatás és a kettős mérce miatt a nemzetközi közösség nem állt ki Izrael mellett" – emelte ki a magyar külügyminiszter. „A Hamászt és Izrael államot gyakorlatilag egy szinten kezelték, mintha a Hamász valamifajta NGO lenne, holott világosan kell beszélnünk, ez egy terrorszervezet, mely megtámadta Izraelt" – tette hozzá.
„Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez" – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter látogatásán a magyar közmédiának nyilatkozva. „Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről" – tette hozzá.
„Sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne, és sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez" – bírálta Szijjártó a gázai rakétatámadások nemzetközi visszhangját.
„Magyarország az EU-ban és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot, közös nyilatkozatot, határozatot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok rendkívül tisztességtelenek voltak" – emlékeztetett a magyar diplomácia tevékenységére utalva.

„Abszolút elfogultan, Izrael-ellenesen közelítették meg a valós helyzetet. Ezeket az Izrael-ellenes álláspontokat mi eddig sem támogattuk és a jövőben sem fogjuk támogatni" – ígérte Szijjártó Péter.