2024. április 18., csütörtök

Digitális pénztárca kerülhet bevezetésre az EU területén

Az Európai Unió várhatóan a napokban jelenti majd be a digitális pénztárcára vonatkozó terveit, amelyet mind a huszonhét tagországba bevezetnének – írja a Financial Times hírlapra hivatkozva a B92 hírportál.

Az alkalmazás az egész unió területén biztonságos hozzáférést biztosít a polgárok számára a magán és közszolgálatokhoz, amelyet egyedülálló online azonosító tesz lehetővé. A digitális pénztárca biztosítja majd a fizetésről és kódokról szóló adatok védelmét és lehetővé teszi minden tagállam polgárai számára, hogy bejelentkezhessenek a helyi hatóságok weboldalaira, vagy, hogy befizethessék a kommunális szolgáltatásokért a számlákat, felhasználva a felismerhető azonosítást.

Az alkalmazás a különféle módszerek mellett, az egész EU területén ujjlenyomat leolvasó, vagy szemfelismerő szenzor segítségével lehet belépni, valamint egyfajta széfként is szolgál, amelyben a felhasználók a személyes dokumentumaikat tárolhatják, mint a vezetői engedély és mások.

Az unió illetékesei strukturális válogatást fognak végrehajtani, hogy megakadályozzák az adatokhoz hozzáférő vállalatokat abban, hogy ezeket a dokumentumokat bármilyen más reklámcélokra felhasználhassák.

Brüsszel aktívan folytatja a tárgyalásokat a tagállamokkal, a projekttel kapcsolatban, melynek során elsősorban technikai iránymutatást nyújtanak a digitális pénztárca bevezetésére. Az alkalmazás várhatóan egy év múlva kerül használatba.