2024. április 19., péntek

Seničić: Újabb szabályok várhatóak a Görögországba utazók számára

Aleksandar Seničić, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökségek Egyesületének (YUTA) elnöke elmondta, hogy a görög hatóságok új szabályokat terveznek bevezetni az elkövetkező napokban – írja a 021.rs hírportál.

Szavai szerint június 6-án, vagy 7-én új szabályokat jelenthetnek be, addig pedig továbbra is érvényben marad, hogy az öt évnél idősebb gyermekeknek a Görögországba való belépéshez negatív PCR-teszt szükséges.

Ugyanez a helyzet a negatív antigén teszttel is, amelyet még mindig nem vezettek be a PCR-teszt alternatívájaként, de reméljük, hogy ezt megváltoztatják. Biztosítanak bennünket, hogy ez nagyon gyorsan bekövetkezik majd – mondta Seničić.

Hozzátette, hogy a zöld igazolvány, amelyet Szerbiában használnak, nem szükséges a Görögországba való belépéshez, vagyis a határt más papírokkal is át lehet lépni, mint az oltásról, vagy a PCR-tesztelésről szóló igazolvánnyal. Kihangsúlyozta, hogy a koronavírusból való kigyógyulás is segíthet a határátlépésben.

Ha bizonyítani szeretnék, hogy kigyógyultak a betegségből, akkor pozitív PCR-teszttel kell rendelkezni, amelyet akkor végeztek el, amikor megállapították a fertőzés jelenlétét és amely nem lehet két hónapnál újabb és kilenc hónapnál régebbi. Ugyanez a helyzet az antigén teszttel is – magyarázta Seničić.

Kiemelte, hogy a görög hatóságok megtartották azt a jogot, hogy az utasokat leteszteljék a határon, amely a tapasztalatokból ítélve ritkán esik meg. Szavai szerint a görög miniszterrel intenzíven tárgyalnak a gyermekek életkorhatárának megváltoztatására, amely a negatív PCR-tesztet illeti, legalább tíz, vagy tizenkét éves korig. Erre várhatóan június közepén, vagy végén kerül majd sor.

Elmondása szerint a járványhelyzet Görögországban nem a legjobb, ugyanis a fertőzöttek számának nagyobb csökkenését várták, ezért pedig megmarad az öt éves korhatár.

Amennyiben az országban megfertőződnek, akkor állami költségen karanténba helyezik őket – mondta Seničić.

Hozzátette, hogy ugyanez a helyzet a repülőgépen történő utazás esetén is, csak annyi különbséggel, hogy akkor a visszaút során is szükséges negatív PCR-tesztet felmutatni, aki nincs beoltva.