2024. március 29., péntek

Magántulajdonba kerülnek az állami gyógyszertárak Zenta községben

Az állami gyógyszertárak bezárásáról és magánosításáról döntött hétfőn a községi képviselő-testület

Hétfőn rendkívüli ülés keretén belül döntött a zentai községi képviselő-testület az állami gyógyszertár bezárásáról, valamint annak privatizációjáról. A testület tagjai szavazattöbbséggel elfogadták a napirendi pontot, így az állami gyógyszertár május 31-ével befejezte a működését.

Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja elmondta, hogy a képviselő-testület már a tavalyi évben megállapította, hogy az állami tulajdonban lévő gyógyszertár fizetésképtelen, és pénzügyileg nem fenntartható. Ezért elindították az eljárást az intézmény felszámolására és a helyiség későbbi bérbeadására.

– Három cél vezérelt bennünket: az első, hogy a gyógyszerellátást biztosítsuk a község azon részein is, ahol ez egyébként magángyógyszertárak által nem biztosított; a második, hogy az ott dolgozók jogai minél kevésbé sérüljenek, valamint, hogy biztos munkahelyet kapjanak a későbbiekben az új bérlőnél; a harmadik, hogy a költségvetésben ne okozzon további károkat ez a fizetésképtelenség – magyarázta Sztantity.

A tanácstag hozzátette, hogy a mai képviselő-testületi döntés után el tudják indítani azt a pályázatot, amire majd jelentkezni tudnak az érdekelt gyógyszertárak, akik a továbbiakban a zentai (a gyermekorvos melletti üzlethelyiséget), valamint a felsőhegyi és a tornyosi gyógyszertárat üzemeltetnék tovább.

– Egy városi és két falusi gyógyszertár kerül bérbeadásra azért, mert ezekben az épületekben tudják majd az új bérlők úgy kialakítani az üzlethelyiségeket, hogy az négyzetméterszámban is megfeleljen az előírásoknak. A tornyosi úton lévő gyógyszertár üzemeltetésénél az Egészségház működése került volna veszélybe azzal, ha plusz helyiségeket adnak át a gyógyszertárnak. Keviben egy pár négyzetméteres gyógyszertár üzemelt eddig is, emellett Bogarason sem megoldható a jelenlegi épületben a gyógyszertár működtetése, hozzáépítés nélkül – nyilatkozta Sztantity, aki azt is elmondta, hogy az új bérlőnek fel kell vállalnia azt a kötelezettséget, hogy ezeket a helyiségeket úgy alakítsa ki, saját költségen, hogy az az előírásoknak megfeleljen.

A pályázatot hétfőn írták ki, az érdekelteknek pedig 15 napjuk van a papírok benyújtására. Sikeres pályázat esetén a gyermekorvos melletti gyógyszertár három hét múlva újranyithat, míg a falusiak a felújítást követően.

Sztantity egy korábbi interjú során elmondta, hogy a Szerb Köztársaságban, a törvénymódosításokat követően, 2021 végéig be kell fejezni az állami gyógyszertárak magánosítását. Ehhez elsősorban az intézmények vagyonjogi helyzetét kellett rendezni, mert pl. a felsőhegyi egészségház és az ott működő gyógyszertár épülete egyáltalán nem volt bejegyezve a kataszteri hivatalban. Hozzátette, hogy más gyógyszertáraknál is felmerültek problémák, amelyek abban merültek ki, hogy nem elégítették ki a szabályzat által előírt négyzetméter számot, illetve nem feleltek meg azoknak az előírásoknak sem, amelyek azt taglalták, hogy milyen helyiségek kellenek egy gyógyszertárban. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy az önkormányzat átvállalta a gyógyszertár adósságainak megtérítését. Emellett arra is rámutatott, hogy a pályázat során fontos volt számukra, hogy a már meglévő gyógyszertér helyén továbbra is gyógyszertár üzemeljen.

Nyitókép: (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)