2024. április 26., péntek

Feléleszteni a régi hagyományokat

Családias hangulat a palicsi Folk Music Fest népzenei fesztiválon

Hetedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Folk Music Fest népzenei fesztivált Palicson a Vigadó teraszán. A kétnapos rendezvény pénteken este a Ravnica és a Mendicus tamburazenekar koncertjével vette kezdetét. A rendezvény szombaton folytatódott, akkor a Juhász zenekar Tudom én már... gyermeklemezének bemutatója keretében tartott koncertet, majd fellépett a Duhaj, a Rozsdamaró zenekar és a Duna Népzenei Társulat. A program kísérőrendezvényeként a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület népművészeti kirakodóvásárt, kézműves foglalkozásokat, népi gyermekjátékokat és hangszerbemutatót szervezett.

A fesztiválra számos szabadkai és környékbeli család ellátogatott. Szombaton a délutáni órákban a Vigadó teraszának mindkét szárnya teljesen megtelt a népzene kedvelőivel, de olyan is akadt, akinek a dallamok keltették fel az érdeklődését és csatlakozott a sokadalomhoz.

Minden évben, így idén is Szabadka Város önkormányzata támogatta a fesztivált. Szombaton dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke is köszöntötte a közönséget.

– A rendezvény kitűnően kifejezi sokszínűségünket, Szabadka sokszínűségét. Nagyon jó a helyszín megválasztása itt, az idegenforgalmi övezet közepén. Nem titkolt szándékunk az, hogy Palicsot az ország egyik legfelkapottabb, leglátogatottabb idegenforgalmi színhelyévé tegyük. Azért, hogy ilyen szép környezetben került megrendezésre a fesztivál, két palicsi közvállalatnak, a Palics–Ludas Közvállalatnak és a Park Palics Kft.-nek szeretnék köszönetet mondani. Az önkormányzat a jövőben is támogatja a rendezvényt, hiszen érdekünk, hogy minél több esemény, rendezvény, koncert kerüljön megrendezésre Szabadkán és Palicson is. Szeretnénk feléleszteni a régi hagyományokat, ezért is örülök annak, hogy a Park Palics Kft. a zenekarok számára meghirdette a szomszédságunkban lévő pavilonban a fellépés lehetőségét a nyár folyamán. Ez egy olyan hagyomány, amely az elmúlt években-évtizedekben nem jutott megfelelően kifejezésre – mondta dr. Pásztor Bálint.

Fotó: Lackó Varjú Sára

Fotó: Lackó Varjú Sára

Juhász Gábor szervező köszöntőjében elmondta, hogy a fesztivál elsődleges célja a népzene népszerűsítése.

– Olyan helyre hoztuk el a rendezvényt, ahol azt sokan hallják és sokan megismerhetik a népzenét. Nem is lehetne ennél jobb hely Palics turisztikai övezetének a kellős közepe, ahol nagyon sok látogató megfordul. Nem biztos, hogy mindenki emiatt látogatott ide, de a mulatság hallatára ide jön és velünk tart – osztotta meg gondolatait Juhász Gábor.