2024. április 19., péntek

A korrupció hálójában

Aktivisták szombaton egy performance-szal hívták fel a járókelők figyelmét a közös ügyekért való összefogás fontosságára Óbecsén

KAKO (Kreativni antikorupcijski optimisti) névvel nemrégiben alakult meg Óbecsén egy kreatív korrupcióellenes optimistákat tömörítő csoport, amely sajátos módon hívta fel a figyelmet már több helyi problémára is. Szombaton délután a Tiszára vezető sétányon tartották meg legújabb performance-ukat: egy állványra szőtt hálón az érdeklődők illusztrációkat láthattak a községben tapasztalt problémákról – közülük a vállalkozó szelleműek a háló szétvágásával azt szimbolizálták, hogy minden egyén hozzá tud járulni a korrupciós háló felszámolásához.


Željana Rusmir aktivista elmondta: a KAKO már több, főleg környezetvédelmi jellegű kampányt is megvalósított: a szennyezett vizű csatornán, amit sokan szennyvízelvezetőként használnak, „horgásztak", a csatorna mellett kivágott kiserdőt pedig „eltemették". A szennyezett levegőre úgy hívták fel a figyelmet, hogy gázmaszkokban kerékpároztak a városban, a még tavaly megrongált kishajókikötőnél „megkávéztak", a Drea bejáratánál kialakult magas szemétlerakóról pedig szimbolikusan leszánkóztak és síugrásban olimpiai selejtezőt szerveztek.
Az Innovatív aktivizmussal a korrupció ellen elnevezésű projekt keretében megszervezett tréningeket és performance-okat a Szerbiai Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a Regional Creative Hubs: Tapping into the Power of Arts and Culture to Embolden Citizen Action against Corruption nemzetközi program keretében.