2024. április 19., péntek

Tragédia Mugellóban

A motorversenyzés történetének fekete lapjaira került fel az Olasz Nagydíj hétvégéje Mugellóban: a Moto3-as kategória időmérőjén halálos balesetet szenvedett a svájci Jason Dupasquier. A bajnokságban második szezonját teljesítő 19 éves versenyző a kvalifikáció végén, forgalomban motorozva elesett, a közvetlenül mögötte haladó Ajumu Szaszaka pedig már nem tudta őt kikerülni, így eltalálta földön heverő társát. A japán épségben megúszta, Dupasquier-hez azonban orvosi csapat és mentőhelikopter érkezett. Hosszú ápolás után szállították el a pályáról a firenzei kórházba, s vasárnap délben érkezett a hír, hogy a versenyző belehalt sérüléseibe, ezzel a Moto2-es Luis Salom 2016-os tragédiája után ismét gyászba borult a világbajnokság paddockja.

Gyászos hangulatban állt oda a rajtrácsra a MotoGP mezőnye, a pole-ban Fabio Quartararóval, és hosszú célegyenese miatt hiába számított a pálya a Ducati felségterületének, a bolognaiak az időmérő után a futamon is alulmúlták a várakozásokat. Bár Francesco Bagnaia a rajtnál átvette a vezetést, a második körben az élről elesett, miután kanyarodás közben ráhajtott a pálya határát jelző fehér vonalra. Quartararóval csatába bocsátkozott Johann Zarco, akibe még a felvezető körben hátulról belerohant Enea Bastianini, ám a yamahásnak hamarosan sikerült lezárnia magáról mindenkit, és végül magabiztosan nyert idén már harmadszor. A váratlanul magára találó KTM-mel Miguel Oliveira második lett, a Suzukik felkapaszkodása pedig csak részben hozta meg gyümölcsét, hiszen Álex Rins a hajrában bukott, ám Joan Mir bejött harmadiknak. A leintés és a díjátadó közötti furcsa közjátékban Oliveirát előbb a harmadik helyre sorolták pályaelhagyás miatt, majd gyorsan vissza is került a másodikra, mert kiderült, hogy Mir is elkövette ugyanazt a hibát. Marc Márquez újabb versenyt zárt a kavicságyban, miután Brad Binderrel ütközött, az előző két futamot megnyerő Jack Miller pedig ezúttal csak hatodik lett.

Az Olasz Nagydíj végeredménye, MotoGP: 1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 41:16,344, 2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) +2,5 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +3,0, 4. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +3,5, 5. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +4,9 stb. A Moto2 győztese: Remy Gardner. A Moto3 győztese: Dennis Foggia.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 105 pont, 2. Zarco 81, 3. Bagnaia 79, 4. Miller 74, 5. Mir 65 stb.