2024. április 19., péntek
FIA

Verseny az elnökségért

Az év végén új elnököt választ a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), a pozícióért pedig meg is kezdődött a versengés, hiszen ketten már hivatalosan is bejelentkeztek Jean Todt helyére. Todt 2009-be vette át az egy hete elhunyt Max Mosley helyét a szervezet élén, miután sikercsapattá tette a Formula–1-es Ferrarit, és az első két ciklusa végén kihívó nélkül tartotta meg tisztségét, a maximális, harmadik cikluson túl azonban már nem maradhat.

Elsőként az emirátusokbeli Mohammed bin Szulajm jelentkezett be a pozícióért, aki amellett, hogy versenyzőként tekintélyes ralis és terepralis karriert futott be, több mint tíz éve tölt már be fontos tisztségeket az FIA-nál. A Közel-Kelet autósportjának legbefolyásosabb személye, akinek fontos szerepe volt az Abu-dzabi Nagydíj 2009-es életre hívásában, már 2013-ban is fontolgatta az elnöki kandidációt, akkor viszont végül visszalépett. Kampányát „az FIA a tagokért” szlogennel indította be, megválasztása esetén pedig újszerű megközelítést és demokratikus, transzparens irányítást ígér, valamint nagyobb figyelmet fordítana a tagok, vagyis a nemzeti autósport-szövetségek igényeire.

A napokban jelentette be indulását Graham Stoker, aki már a szlogenjével – „az FIA mindenkiért” – is megpróbál rátromfolni riválisára. Az utóbbi elnökökkel ellentétben neki nincs autósportos, versenyzői múltja, jogászként azonban hosszú évtizedek óta a technikai sportokban mozgott, 2009 óta pedig alelnökként ténykedik Todt mellett. Csapatába ugyanakkor megnyert magának egy nagy kaliberű autóversenyzőt, hiszen megválasztása esetén a hosszú távú versenyzés legsikeresebb alakjának, a Le Mans-i 24 órást kilencszer megnyerő Tom Kristensennek adná az alelnöki posztot. „Azt szeretném, hogy az FIA és a tagjai globális hatást gyakorolhassanak a sport, a mobilitás és az energiatrendek vonatkozásában. Az FIA mindenkié eszmén belül hiszünk abban, hogy tovább erősíthetjük a szövetséget – úgy a tagszervezetek, mint a sport és a teljes társadalom számára” – fogalmazta meg filozófiáját Stoker.

Az FIA égisze alá nem csak a sportversenyek szabályozása tartozik, az utóbbi időszakban a közúti közlekedés fenntarthatóvá tétele is prioritást élvezett, Todt világszintű közlekedésbiztonsági kampányának plakátjai minden nagyváros utcáin visszaköszönnek.

Az FIA elnökválasztására decemberben kerül sor, az új elnök személyéről a nemzeti autósport-szövetségek szavaznak.