2024. április 25., csütörtök

Dr. Kon maszk nélkül üzent a már immunizált állampolgároknak

Dr. Predrag Kon epidemiológus maszk nélkül jelent meg az RTS stúdiójában, ahol a már immunizált, illetve a magukat beoltatni nem kívánó fiatalokhoz is szólt.

Dr. Predrag Kon epidemiológus a járvány kitörése óta először jelent meg maszk nélkül az RTS stúdiójában. Elmondta, hogy mindezt azért tette meg, mert ez az oltottak körében biztonságos.
„A már immunizált polgárok szabadon összegyűlhetnek, és könnyebben, gördülékenyebben, szabadabban tudnak élni, ünnepelni, és gond nélkül el tudják végezni mindazokat a tevékenységeket, amelyek életünk szerves részét kell hogy képezzék" – mondta Kon. A járványhelyzettel kapcsolatban kifejtette, hogy Szerbiában növekszik a kollektív immunitás, illetve hogy a már egy éve tartó állapot egyértelműen javulni látszik:
„Egészen biztos, hogy a jelenlegi helyzet semmiképp sem hasonlítható össze a tavaly ilyenkor kialakult állapotokkal. Most stabilabb helyzetben vagyunk, hétről hétre csökken a fertőzöttek száma" – mondta a járványügyi szakember, majd óvatosságra intett mindenkit azzal az indokkal, hogy a vírus még köztünk van, és ha nem vigyázunk, számíthatunk akár negatív fejleményekre is. Szerinte a korlátozások eltörlése és a felelőtlen viselkedés most is hatalmas kockázattal járna. Ezt követően felszólította a fiatalokat, hogy oltassák be magukat, mert ők mozognak a legtöbbet:
„Itt az ideje felhívni a fiatalok figyelmét az oltásra, és ezt folyamatosan meg kell ismételni, hiszen körülbelül csak 15%-uk immunizált. A 18 és 35 év közötti lakosságról beszélünk, ők mozognak a legtöbbet, közülük akik nem oltatták be magukat, nagy mértékben hozzátesznek a vírus terjedéséhez. Ezáltal a vírus túlélését segítik, és negatív fejleményekre számíthatunk." – húzta alá Kon.