2024. április 25., csütörtök

Készülnek a svájci gyorsvonatok

Október végére megérkezik az Újvidék és Belgrád között közlekedő első szerelvény

Öt hónap múlva érkezik meg Szerbiába a svájci Stadler által gyártott első olyan gyorsvonat, amely 200 kilométeres óránkénti sebesség elérésére lesz alkalmas, és a felújított Belgrád–Újvidék vonalon közlekedik majd – jelentette be Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter, miután megtekintette Zürichben a Stadler termelési részlegét, ahol a szerelvények összeállításán dolgoznak. A részleg bejárása után a tárcavezető úgy fogalmazott, megtekintette a vonatoknak azt a típusát is, amelyeket Szerbia vásárol. Ugyanolyan vonatok lesznek, mint amilyenek a svájci és az osztrák vasutakon szállítják az utasokat.
A miniszter a látogatás során arról is beszélt, hogy Szerbia szorosabb együttműködésben is érdekelt a Stadlerrel, szeretné, ha előbb-utóbb megvalósulna, hogy itthon gyártsanak ilyen szerelvényeket. Mint hozzátette, tisztában van mindenki azzal, hogy ennek a feltételeit is meg kell teremteni, de az ország készen áll erre, s ahogyan más világszínvonalú termékek gyártóit is Szerbiába szólították, most a Stadlernek is együttműködési lehetőséget kívánnak felkínálni. Momirović azt mondta, bámulatos a svájci gyár termelési kapacitása, le tudja fedni az Európai Unió egészét, ezenkívül Ukrajna és más országok piacait is. Éppen ezért stratégiailag is érdekes lehet egy szerbiai befektetés megvalósítása.
A miniszternek alkalma volt találkozni a Stadler egyik szerbiai származású alkalmazottjával, Dobrivoje Mihajlovićtyal, aki a minőség ellenőrzésével van megbízva, és részt vesz a Szerbiának szánt vonatok készítésében. Momirović azt mondta, nagyon sok hazai szakember dolgozik fontos külföldi gyárakban, bonyolult feladatok ellátásán. Reményét fejezte ki, hogy Szerbiában is hamarosan megteremtik az előfeltételeit annak, hogy a kiváló szakemberek itthon folytathassák az életüket, végezhessék ezeket a munkákat.
A Belgrád–Budapest gyorsvasút Újvidékig haladó szakaszát az év végén fejezik be, rövid tesztidőszak következik, majd a jövő év elejétől a polgárok is igénybe vehetik a vasutat. A Stadler az első szerelvényt október 31-éig szállítja le, és további két vonatot az év végéig. Mindegyik vonatban 316 ülőhely lesz, beleszámítva a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyeket is.