2024. április 19., péntek

Várják a beoltottak jelentkezését

Június derekán érkezik a 60 euró a munkanélkülieknek

Mától jelentkezhetnek az állam által felkínált 3000 dináros „jutalomra” mindazok a polgárok, akik a tegnapi nappal, május 31-ével bezárólag felvették a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az egyik dózisát. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy az immunizáció serkentése és a járvány letörése céljából hozott kormányrendelet értelmében a 16. életévüket betöltött szerbiai állampolgárok, akiket Szerbia területén oltottak be, a tárca honlapján, a pmi.trezor.gov.rs internetes címen jelezhetik, hogy igényt tartanak a 3000 dinárra.

Péntektől, június 4-étől telefonon is kérhető a 3000 dinár (Fotó: Dávid Csilla)

Péntektől, június 4-étől telefonon is kérhető a 3000 dinár (Fotó: Dávid Csilla)

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, a jelentkezés ugyanolyan egyszerű, mint a 30+30 eurós támogatás esetében volt, és ezúttal is három adatot kell beírni: a személyi számot (JMBG), a személyi igazolvány számát és a bank nevét, melynél fel szeretnék venni a pénzt. A nyugdíjasoknak nem kell jelentkezniük, ők, ha felvették a vakcinát, automatikusan megkapják az összeget. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a szociális segélyben részesülők kötelesek bejelentkezni. A börtönbüntetésüket töltő, beoltott személyek részére a Büntetés-végrehajtási Igazgatóság végzi el a bejelentést. Péntektől, június 4-étől telefonon is kérhető a 3000 dinár, a számot közvetlenül a központ üzembe helyezése előtt közlik. A mindenki számára egyformán érvényes jelentkezési határidő június 15-e, utána azonnal megkezdődik a kifizetés.

Mali szavai szerint a bejelentkezési rendszer bejáródott, és kitűnően működik. „A kollektív immunitás mielőbbi elérésére törekszünk, és megjutalmazzuk azokat, akik felvették a védőoltást” – mondta, és arra is kitért, hogy 5,7 millió polgárnak fizették ki a 30+30 eurós támogatás első részét, a másodikat pedig novemberben folyósítják. A munkanélküliek június derekán várhatják a 60 eurónak megfelelő dinárösszeget, a nyugdíjasok pedig szeptemberben a nekik kiegészítő támogatásként ígért 50 eurót. A vállalatoknak ebben a hónapban folyósítják a harmadik fél minimálbért, az autóbuszszállítóknak pedig szintén júniusban utalják át a 6 hónapon át érkező segély harmadik részletét.

A koszovóiak is megkapták a segélyt

Május 24-én kezdték meg a Koszovón élő szerbeknek az egyszeri segély kifizetését, és 29-éig az arra jogosultaknak több mint a feléhez eljutott a pénz a Postatakarék Bankon keresztül, amely a Koszovó-ügyi Irodával együttműködve utalja át a támogatást – erősítette meg Igor Radić, a bank Kosovska Mitrovica-i kirendeltségének igazgatója. Minden felnőtt és gyermek 100-100 eurót kap, a munkanélküliek 200-at. Mint Mali pénzügyminiszter korábban mondta, ez azt jelenti, hogy például egy öttagú család 500 eurót kap, ha pedig munkanélküli tagja is van, akkor többet. A koszovói szerbek úgyszintén jelentkezhettek a kétszer 30 eurós támogatásra, és ha felvették a védőoltást, akkor megkaphatják a 3000 dináros jutalmat is.