2024. április 18., csütörtök

Nem fűtenek, mégis fizetnek

Óbecsén a Toplana Közvállalat szomszédságában található Fő utcai társasház lakóinak a legnagyobb a számlája

Aleksandar Reljin öt éve él az óbecsei Fő utca végén található társasházak egyikében – ez alatt az idő alatt mindössze egy órán át használta fűtésre a Toplana Közvállalat szolgáltatását. A hideg radiátorok ellenére havonta nagyjából 30 ezer dináros számla érkezik a nevére. A fölötte és az alatta lakó szomszédokkal hiába kérték a közvállalattól, hogy kapcsolják le őket a rendszerről, kérésük eddig süket fülekre talált.

– Tavalyig fizettem a számlákat, pedig a csövek és a falak is hidegek voltak. Árammal fűtök, ezért havonta 5000–6000 dinárt fizetek. Ha a távfűtés nem kerülne 10 ezer dinárnál többe, azt használnám. Milyen jogon követelik tőlem, hogy fizessek egy olyan szolgáltatásért, amit nem is veszek igénybe? Azt állítják, hogy melegedek a falak meg a lakásomon áthaladó csöveken keresztül, miközben egyetlen szomszédom sem fűt – nyilatkozta a nyugdíjas férfi.

Az épület lakói elmondták: az Alkotmánybíróság határozata szerint az alkalmazott tarifarendszer nincs összhangban az előírásokkal, januárban pedig a Kereskedelmi Minisztérium határozott úgy, hogy a majdanpeki távhőszolgáltató folytat tisztességtelen gyakorlatot, amikor azt követeli a fogyasztóktól, hogy olyan szolgáltatásért fizessenek, amit nem is vesznek igénybe. Az óbecseiek emiatt mind a Toplanának, mind a községi és kereskedelmi felügyelőségnek panaszt nyújtott be.

– A Toplana állítása szerint a vitatott tarifarendszer helyett egy községi határozatot alkalmaz, de ez a határozat épp az alkotmányellenesnek nyilvánított tarifarendszerre utal. Számunkra érthetetlen, hogy akkor végül is mit és hogyan fizetünk. A panaszunkra az önkormányzatból négy hónap után sem érkezett válasz – állítja Danijel Hromiš, az egyik lakó.

Dejan Vuković, a Toplana igazgatója azt hangsúlyozza: a szóban forgó társasház energetikai hatékonysága nagyon alacsony, ezért kerül sokba a fűtés.

– Ezt a gondot már 2013 óta próbáljuk megoldani. Javasoltuk a lakóknak a szigetelést, amit önkormányzati és állami támogatással, valamint önerőből csinálhatnak meg. Ha egy épületen belül van fogyasztás, a községi határozatnak megfelelően mindenkinek viselnie kell a fix költségek egy részét – ez a teljes felhasználás 30 százaléka, amit minden lakásra méretarányosan osztunk el – hangoztatta az igazgató.

Aleksandar Reljin az elmúlt fűtési idény számláit elpostázta Dragan Tošić polgármesternek: ha már községi határozat rendelkezik erről, fizesse ki ő a tartozásait.

– Mindenkinek magának kellene eldöntenie, hogy mivel fűt, és lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy az, aki kéri, lekapcsolódhasson a távfűtésrendszerről. Megnézzük, hogy e tekintetben mit tehetünk, mert a jelenlegi távhőrendszer nem fenntartható – jelentette ki a polgármester.