2024. március 28., csütörtök

Jó gabonaárakat ígér a miniszter

Branislav Nedimović Szentmihályon járt

A Mezőgazdasági Minisztérium legfontosabb feladata, hogy az emberek, elsősorban a fiatalok a falvakban maradjanak.

– Az idén a gazdák elégedettek lesznek a felkínált árakkal – hangzott el Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter pénteki szentmihályi látogatásán.

A miniszter megtekintette Tóth Ernő gazdaságát és elbeszélgetett a falu földműveseivel. Tóth Ernő mintegy kétszáz hektáron gazdálkodik. Zömében gabonatermesztéssel foglalkozik, mindemellett kertészete is van, és jószágot is tart. A gazdasága fenntartása és fejlesztése szempontjából fontosak a mezőgazdasági támogatások, mivel mind két fia is vele dolgozik. Legutóbb műtrágyaszórót, permetezőgépet és vetőgépet sikerült vásárolniuk. Hangsúlyozza, a korszerű mezőgépekkel jobb terméshozamot jelentenek, azok megvásárlásakor pedig nem mindegy, hogy a teljes összeget vagy esetleg annak a felét kell kifizetni.

A mezőgazdasági miniszter látogatása kiváló alkalom volt arra, hogy elbeszélgessen a falugazdával az őket érintő problémákról, kezdve a terményáraktól és a támogatásoktól a vagyonjogi ügyeken át a csatornahálózat állapotáig.

– A gabonatermesztők az idén jól járnak. Az árak megfelelőek, minden azt mutatja, hogy kiváló termésünk lesz. Amikor az emberek kimennek falura, akkor látják meg, hogy mi is a valós helyzet. Szentmihály 2020-ban az államtól csaknem százezer eurós támogatást kapott, ami egy 700 lakosú faluhoz képest egy tisztességes összeg – nyilatkozta Branislav Nedimović.

Korszerű mezőgépekkel jobb terméshozam érhető el (Kecskés István felvétele)

Korszerű mezőgépekkel jobb terméshozam érhető el (Kecskés István felvétele)

A tartományi mezőgazdasági titkárság idei pályázati költségvetése mintegy 100 millió dinár volt, de ahogy Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár nyilatkozta, ez az összeg jövőre magasabb lesz.

A jövő héten a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Vajdasági Vizek Közvállalat képviselői megtekintik a szentmihályi határt, hogy felmérjék a csatornahálózat felújításának lehetőségét.