2024. április 25., csütörtök

Edzőkeringő Európában

FOCIMIX

Zidane távozik a Real Madridtól

Zinédine Zidane azonnali hatállyal távozik a Real Madrid vezetőedzői posztjáról. Először a spanyol AS című sportnapilap írta meg, hogy a francia tréner befejezi második időszakát a klubnál, amellyel 2015 óta háromszor nyert BL-t és kétszer bajnokságot. Zidane már közölte döntését a klub vezetőivel és a játékosokkal – ezt a Real Madrid honlapja csütörtök délelőtt megerősítette. A klub weboldalán megjelent rövid közlemény szerint a vezetőség elfogadta és tiszteletben tartja az edző döntését. A Real címvédőként második lett idén a La Ligában a fővárosi rivális Atlético mögött, a BL-ben az elődöntőben búcsúzott, míg a Király-kupában már a 32 között kiesett, így 11 év után először trófea nélkül zárta a szezont.

Pirlo helyett Allegri

Olasz sajtóértesülések szerint Andrea Pirlót menesztik, és helyére Massimiliano Allegrit nevezik ki a Juventus vezetőedzői posztjára. A Sky Italia csütörtökön közölte, hogy a Zebrák korábbi sikeredzője már megállapodott a visszatérésről a torinói klub vezetőségével, a hivatalos bejelentés pedig már csak azért várat magára, mert még nem dőlt el, hogy három vagy négy évre szól majd a tréner új megállapodása. A Juventus elöljárói az utóbbi napokban felgyorsították a tárgyalásokat Allegrivel, mivel több nagy klubnál – így például az olasz bajnok Internél, illetve a Real Madridnál – megüresedett a vezetőedzői pozíció, és Torinóban attól tartottak, hogy Allegri mástól is komoly ajánlatot kap. Az olasz szakember 2014 és 2019 között öt szezonon keresztül irányította a Juventust, amellyel minden idényében bajnok volt, négyszer az olasz kupát is megnyerte, a BL-ben pedig kétszer döntőbe jutott. A távozó Andrea Pirlo edzői tapasztalat nélkül vette át az irányítást tavaly, s ugyan az olasz kupát és a szuperkupát is megnyerte az együttessel, összességében mégis csalódást keltően szerepelt a csapat. A gárda játéka a szezon nagy részében kifejezetten gyenge volt, a BL-ben már a 16 között kiesett, a bajnokságban pedig – sorozatban megnyert kilenc szezon után – csak a negyedik helyen végzett, ráadásul az utolsó fordulóig úgy tűnt, kiszorul a legjobb négyből, és nem szerepelhet a BL következő kiírásában.

Inzaghi lesz az Inter edzője

Simone Inzaghi távozik a Lazio vezetőedzői posztjáról. „Június 30-án véget ér csodálatos kalandom a Lazióval. Köszönetet mondok a klubnak, az elnöknek, a játékosoknak és a szurkolóknak, akik végigkísérték ezt a nagyszerű 22 évet, amit játékosként és edzőként itt töltöttem. Együtt harcoltunk és együtt nyertünk. Ezek a színek örökre a szívemben maradnak: a kék és a fehér mindig a lelkem része lesz” – nyilatkozta Inzaghi. A korábbi válogatott csatár 1999 és 2010 között erősítette a római csapatot, amellyel bajnok, háromszoros olasz kupagyőztes és UEFA-kupa-győztes volt. Edzőként előbb az utánpótlásban dolgozott, a felnőttcsapatot 2016 óta irányította. Az olasz kupát 2019-ben, a szuperkupát 2017-ben és 2019-ben nyerték meg, és 2020-ban, 13 év után, ismét bejutottak a BL csoportkörébe, sőt onnan is továbbléptek a nyolcaddöntőbe. A Sky Italia beszámolója szerint Inzaghi szerdán tárgyalt Claudio Lotito klubelnökkel, szóbeli megállapodást kötöttek a szerződése meghosszabbításáról, ám nem sokkal később meggondolta magát, mert elcsábította a bajnoki címvédő Inter, ahol ő lesz Antonio Conte utódja a vezetőedzői poszton. A milánói szerződése két évre szól majd, szezononként 4 millió eurót fog keresni.