2024. április 25., csütörtök
KALANDTÚRA

Malmö

A 2000-ben átadott Oresund-híddal létrejött a közvetlen összeköttetés Skandinávia és az európai szárazföld között. A köznyelvben hídként emlegetik, a precíz megfogalmazás viszont összeköttetés. A dániai Koppenhágából egy mesterséges félszigeten kezdődik a közút és vasút, aztán 4 kilométer hosszan alábukik a tengerbe, majd 4 kilométeren a mesterséges Bors-szigeten fut, végül pedig a 8 kilométeres Oresund-híddal ér véget a svédországi Malmőben. A projekt akkora impulzust adott mindkét régiónak, mint hajdanán, amikor a vasút elért egy-egy települést

Malmö hétszáz éves város, de történelmi épületeiből kevés maradt fent. Néhány lakóház és a Szent Péter-templom a reformáció előtti időkben épült, de a város legnagyobb részét modern, XX. századi üvegpaloták alkotják. Skandináv szokás szerint Malmőben sincs sok látnivaló. A valamikori piactér őrzi az egyszervolt Malmö középkori hangulatát. A Lilla torg épületei, kézműves műhelyei, fogadói és kocsmái fél évezred alatt semmit sem változtak. Annyi változott csupán, hogy a mai malmőiek kikapcsolódni járnak ide, míg őseik egzisztenciája ezektől a macskakövektől függött. Az óvárost hangulatos kocsmák, bevásárlóutcák, kisebb-nagyobb terek szökőkúttal, valamint iroda- és lakóházak alkotják.


Az ezredfordulóig Malmö jelképe az öbölben álló 138 méter magas Kockums daru volt. 25 éves szolgálata alatt 75 hajó elkészítésében segített. Utolsó feladata az új Oresund-híd elemeinek mozgatása volt. Szétbontása szimbolikus esemény volt. A helyi politikusok ezzel jelezték, hogy a város szakítani kíván a szekundér szektorral (ipar), és jövőjét a szolgáltatások, a kutatás-fejlesztés és az innováció terén képzeli el. Ehhez egy új, modern, egyedi, kézzelfogható elemre is szükség volt. Ekkor született meg a Turning Torso ötlete.

A 190 méter magas felhőkarcoló ma a város legfőbb látnivalója. Az 54 szintes épület 9 darab ötemeletes blokkból áll. Minden szegmens az alatta lévőhöz viszonyítva bal irányba 10 fokkal meg van csavarva, tehát a legfelső a legalsóhoz viszonyítva már 90 fokkal el van fordulva. Az épület két alsó egységében irodák vannak, felette pedig 150 luxuslakás. A Turning Torso első születésnapján Felix Baumgartner helikopterből kiugorva landolt a torony tetején, majd bázisugrást hajtott végre róla.

A gazdaság motorja évtizedeken át a Kockums hajógyár volt. Ma jelentősek az építéssel kapcsolatos vállalatok (például a betongyárak), de az IKEA főhadiszállása is itt van. A közelmúltban több tíz cég tette át székhelyét Malmőbe. Ez részben az új híd által létrejött gazdasági integrációnak köszönhető.

A város neve a svéd Malmöghae szóból ered, amelynek jelentése egy rakás kavics. Malmőben manapság 150 nemzet fiai élnek, akik száz különböző nyelven beszélnek. Az összlakosság harmada külföldön született, de a kiskorúak csaknem fele nem svéd szülők gyermeke. A Malmőben végbemenő nagy változások pont a délszláv háborúk idejére tehető. Éveken át a bevándorlók listáját az exjugoszlávok vezették, manapság az irakiak állnak az első helyen. A bevándorlók, jól elkülönülve, a város északi negyedeiben élnek. Vannak olyan környékek, ahol a lakosság negyede muszlim hátterű.