2024. április 18., csütörtök

Tízezrek tüntettek Bolsonaro ellen

Tízezrek vonultak az utcára hétvégén Brazília több városában Jair Bolsonaro elnök és járványkezelési politikája ellen tüntetve. Rio de Janeiro központjában mintegy 10 ezer, maszkot viselő ember vett részt a baloldali szervezetek és diákmozgalmak által szervezett tüntetésen, „Bolsonaro, takarodj", „Bolsonaro népirtás" jelszavakat skandálva.
Amióta megjelent a Covid-19 – amelyet az államfő kis náthának nevezett – Bolsonaro bírálta a karanténintézkedéseket, bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket népszerűsített és kétségbe vonta a vakcinák hatásosságát. A tüntetők szerint számos halálesetet meg lehetett volna előzni, ha a kormány előbb kezdi meg a döcögve haladó oltási kampányt.
A tüntetők azzal is vádolják az államfőt, hogy támogatja az Amazonas vidékén az erdőirtást, az erőszakot és a fajgyűlöletet. Számos más nagyvárosban (így az északkeleti Salvadorban, a fővárosban, Brazíliavárosban és a délkeleti Belo Horizontéban) is tartottak megmozdulásokat.
A tüntetésekre két olyan hétvége után került sor, amelyeken Bolsonaro saját maga szervezett megmozdulásokat a kormánya támogatására. Az államfő népszerűsége minden korábbinál alacsonyabb, 24 százalékon áll a Datafolha intézet szerint.