2024. április 23., kedd

Gnjatović: Nem kell sietni a harmadik dózissal

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználásának Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy nem kell sietni a harmadik dózis felvételével – írja a 021.rs hírportál.

Szavai szerint aggodalommal töltötte el az a tény, hogy a kínai védőoltást felvett személyek többségénél nem alakult ki elég antitest. Elmondta, hogy a Sinopharm-védőoltás a fiatal személyeknél kiváló immunválaszt vált ki és néhány korosztálynál, főként a 20 és a 65 év közöttiek esetében ez az arány nagyon hasonló, mint a többi korszerű védőoltásoknál.

Ennek ellenére kissé gyengébb immunválasz alakul ki a 65 évnél idősebb személyeknél, ez pedig az a kategória, akik a legveszélyeztetebbek és náluk alakulhatnak ki súlyosabb formái a betegségnek – mondta Gnjatović.

Elmondása szerint nem kell sietni a harmadik dózis beadásával, mert akiknek nincs is elegendő antiteste, mégis valamekkora immunitással rendelkeznek. Szavai szerint amennyiben sor kerül a fertőzésre azoknál a személyeknél, akik nem vették fel az oltást, eltelhet akár két hét is az antitestek megjelenéséig. A beoltottak esetében a reakció gyorsan kialakul és ennek köszönhetően a betegség lefolyása enyhe lesz.

Mindenképpen szükséges lesz a haramdik dózis egy pillanatban, különösen akkor, ha újabb hullámra kerül sor. A jelenlegi pillanatban az a legfontosabb, hogy a felnőtt lakosság minél nagyobb számban felvegye az oltás mindkét dózisát, majd ezt követően felmérhetjük, hogy szükséges lesz e a harmadik adag – jelentette ki Gnjatović.

A kutatásaink alapján elmondhatjuk, hogy a korszerű védőoltások felvételét követően azok legalább egy évig védelmet nyújtanak – mondta Gnjatović.