2024. március 28., csütörtök

Đerlek: Legkésőbb hétfőig összeül a haláleseteket elemző munkacsoport

A hivatalos adatok szerint, amelyeket napi szinten közzétesznek a covid19.rs oldalon, tavaly márciustól napjainkig Szerbiában több mint 711 ezer polgárnál állapították meg a koronavírus jelenlétét. A fertőzés következtében a hivatalosan közzétett adatok szerint 6834 beteg vesztette életét. A halálesetek kivizsgálását egy külön alakított tíz fős munkacsoport végzi, amelynek egyik tagja Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, aki elmondta, hogy azokat is beleszámítják, akiket nem kezeltek a kórházakban, ezek száma pedig nem kevés – írja a Szerbiai RTV.

A számos európai országból érkező elismerés arról tanúskodik, hogyan dolgoztunk és büszke vagyok. Az egyik igéretünk az volt, hogy amikor megteremtődnek a feltételek, akkor elvégezzük a koronavírusban elhunytak számának meghatározását. A munkacsoport tegnap alakult meg és alaposan szeretnénk dolgozni – mondta Đerlek.

Szavai szerint dr. Verica Jovanović, az elemző bizottság elnöke és a Batut Intézet igazgatója, a hétvége folyamán bejelenti majd az ülést, legkésőbb erre hétfőn kerül sor, ahol meghatározzák a munkavégzés módszereit.

Az egyedüli módszer az elhalálozás okának meghatározására a boncolás. Ezeket nem végeztük a Szerbiai Egészségügyi Szervezet ajánlásai miatt és később pedig nem voltak biztosítva a feltételek ahhoz, hogy ne legyen fertőzés. Az alapvető dokumentum az elemzésre, a halálról szóló bizonylat, amelyből minden szükséges információt elemezni fogunk – jelentette ki Đerlek.

Hozzátette, hogy ebben a dokumentumban minden bele van foglalva, a névtől kezdve a halált okozó betegségig. Szavai szerint azokat is beleszámolják, akiknek a PCR tesztje nem volt pozitív, de a klinikai kórképük hasonlított a koronavíruséhoz.