2024. március 28., csütörtök

Horvátország további engedményeket tesz a nyári szezon megmentésére

Horvátország további engedményeket tesz a nyári turisztikai szezon megmentésére, a csehek a jövő héttől már egy oltással is beutazhatnak az országba, és Zágráb további országokkal is tárgyalásokat kezdeményez az ügyben – írta a helyi sajtó vasárnap.

Arról, hogy a cseh turisták 22 nappal az első oltás után már korlátozások nélkül átléphetik a horvát határt, Gordan Grlić Radman horvát és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter tett bejelentést szombaton Zágrábban. A részletekről a jövő héten még egyeztet a két szaktárca.
A külügyminiszteri találkozó apropóját az adta, hogy a hétvégén – idén először –, megérkezett a horvát tengerpartra a Prága-Brünn-Pozsony-Budapest-Zágráb-Rijeka-Split között közlekedő cseh vonat, több mint háromszáz cseh, szlovák és magyar turistával, valamint harminc újságíróval. A járatra, amely júniusban és szeptemberben hetente háromszor, júliusban és augusztusban pedig naponta közlekedik majd, eddig már 35 ezer jegyet eladtak.
Nikolina Brnjac turisztikai miniszter bejelentette: hétfőn osztrák kollégájával is tárgyal a könnyített határátlépésről, de más országokkal is felveszik a kapcsolatot.
A napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint pénteken 85 ezer turista tartózkodott az országban, ez közel négyszerese a tavalyinak. 2020-ban 22 ezer, 2019-ben – a világjárvány előtt – pedig 230 ezer turista volt ugyanebben az időszakban Horvátországban.
Turisztikai szakemberek a tavalyinál jobb idegenforgalmi idényre számítanak, a 2019-es rekordév forgalmának legalább 60 százalékára.
Az elmúlt napon 186 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződötek száma elérte a 356.141-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 12-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 8014-re emelkedett. Kórházban jelenleg 809 beteget ápolnak, közülük 87-en vannak lélegeztetőgépen.
A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1.270.392-en kaptak védőoltást, közülük 478.334-nek már a második adag vakcinát is beadták.
A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 135 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 253 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4692-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 242-en vannak kórházban, 75-en közülük intenzív osztályon.
A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 660.288-an kaptak, közülük 402.097-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,2, illetve 23,3 százaléka.