2024. március 28., csütörtök

Seničić: Látszik a fény az alagút végén

Nagy az érdeklődés a nyaralások iránt, kezd fellélegezni az idegenforgalmi ágazat

Sokan érdeklődnek a nyaralások iránt, így végre az idegenforgalmi ágazat számára is megcsillant a fény az alagút végén – nyilatkozta a Tanjugnak Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (YUTA) igazgatója. Hozzátette, az állam sajnos továbbra sem találta meg a módját, hogy az alapvető segítségen túl más módon is segítse a turisztikai ágazatot, s ez különösen azon vállalatok esetében gond, ahol a forgalom már 14 hónapja 90 százalékos csökkenést mutat.

Seničić elmondta, egyelőre a görögországi nyaralások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, de keresik a montenegrói és törökországi ajánlatokat is.

Görögországban már feloldották a legdrasztikusabb járványügyi intézkedéseket, és fokozatosan tovább enyhítenek – hangsúlyozta Seničić. 

A két ország közötti legutóbbi egyezmények értelmében Görögországban elismerik az összes Szerbiában beadott védőoltást, de legkevesebb két hétnek el kell telnie a revakcináció és az utazás között. Hivatalosan június elsejétől, de Seničić szerint a gyakorlatban 15-étől, kötelezővé válik a digitális zöld oltási igazolás, azaz a digitális Covid-igazolvány felmutatása a görög határon. mint a YUTA igazgatója elmondta, főként az internettel nem rendelkező idősebb korosztálynak lesznek majd nehézségei emiatt, de az utazási irodák készen állnak arra, hogy ebben a tekintetben is az ügyfelek rendelkezésére álljanak.

A görög tengerpartra igyekvők számára más lehetőség is kínálkozik a belépésre, elfogadják a 9 hónapnál nem idősebb pozitív teszteredményt, a 72 óránál nem idősebb PCR tesztet, és folynak a tárgyalások a jóval olcsóbb, negatív antigén teszt elfogadása érdekében is. Egyelőre csak az 5 évnél fiatalabb gyermekek utazhatnak bizonylatok nélkül, de várhatóan ezt a rendelkezést megváltoztatják és már júniustól a 10, vagy 12 éves kor alatti gyermekek is bizonylatok nélkül utazhatnak.

Törökország is kedvező feltételekkel várja a turistákat, taglalta Seničić. A Szerbiában beadott összes védőoltást elismerik, ezen kívül a 72 óránál nem idősebb PCR teszt felmutatásával is utazhatunk. Kiskorúak számára 18 éves korig nem szabtak semmilyen feltételt a Törökországba való belépéshez.

Tunéziával és Egyiptommal még folynak a tárgyalások a vakcinák elismeréséről, de egyelőre ebbe a két országba csakis a negatív PCR teszt jelent zöld utat. 

Bulgária, Horvátország és Szlovénia ugyanazokhoz a feltételekhez köti a beutazást, mint a Görögország, de fontos megemlíteni, hogy ebbe a három országba már a negatív antigén teszt is elegendő a beutazáshoz.

Bosznia Hercegovina, Montenegró, Észak Macedónia és Albánia továbbra sem szab feltételeket a Szerbiából érkező turisták beutazásához. Aleksandar Seničić azt is kiemelte, hogy Montenegró a szálláshelyeket is igen kedvező árakon kínálja, ezért jelenleg elég keresettek a szomszédos ország ajánlatai a szerbiai turisták körében.