2024. március 28., csütörtök

Utazási utalvány a beoltott fiataloknak?

A Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetsége (YUTA) azt javasolja a kormánynak, hogy 50 euró értékű – turistautakra szánt – utalványt kapjon minden olyan 16 és 30 év közötti polgár, aki felvette a koronavírus elleni védőoltást. Az állam ebből az összegből 30 eurót biztosítson, az utazási irodák pedig 20 eurót fednének, nyilatkozta az N1-nek Aleksandar Seničić, a YUTA igazgatója.

Seničić elmondta, hogy az utalványok belföldi és külföldi utazásokra is felhasználhatók lennének.

„A 16 és 30 év közöttieket kell leginkább motiválni arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást, mert a hivatalos adatok szerint az említett korosztályból éltek a legkevesebben a lehetőséggel” – hangsúlyozta a YUTA igazgatója.

Elmondta azt is, hogy a köztársasági járványügyi válságstábot és a szerb kormányt arra kérték, hogy mentesítsék a PCR-teszt elvégzése alól azokat a 16 évnél fiatalabb személyeket, akiknek a szülei beoltatták magukat. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek 16 éves korukig nem vehetik fel az oltást, ezért a PCR-tesztelés az egyetlen módja annak, hogy beléphessenek egy másik országba, és ez, mint rámutatott, nagy kiadást jelent a családok számára.

Aleksandar Seničić azt is megerősítette, hogy a YUTA arra kérte a hatóságokat, hogy csökkentsék a személyes kérésre történő PCR-tesztelés árát. Mint mondja, Szerbia állampolgárai egyre inkább úgy döntenek, hogy a szomszédos országokban teszteltetik magukat, ott ugyanis a tesztek ára sokkal kedvezőbb. Megjegyzi, hogy Észak-Macedóniában a PCR-teszt ára 35 euró körül mozog.