2024. március 28., csütörtök

Új fényben a szent szobrok

Felújítják a Szentháromság- és a Szent Kereszt-emlékművet Topolyán

A közelmúltban kezdődtek és június közepéig befejeződnek a Topolya központjában álló szakrális szoboregyüttes felújítási munkálatai az önkormányzat megbízásából. A napokban a tisztítási munkálatokat követően a katolikus Szentháromság- és a pravoszláv Szent Kereszt-szobor körül szorgoskodott Biacsi Karolina okleveles kőszobrász-restaurátor művész, műemléki szakmérnök, illetve a kivitelező Restauro Művészeti Műhely másik munkatársa, Ceglédi József.

Folyamatban a restaurálási munkálatok

Folyamatban a restaurálási munkálatok

– A két vallást és kultúrát jelképező emlékművet körülbelül 10 évvel ezelőtt helyezték a kerek betonplatóra, ami összeköti fizikailag és jelképesen is őket, szimbolizálva a katolikus és a pravoszláv együttélést. Az időjárás viszontagsága mindkét emlékművön látványosan nyomot hagyott, úgy gondolom, hogy a legjobb pillanatban, még nem későn fogtunk hozzá a restauráláshoz. Most még méltó módon vissza tudjuk hozni a szoboregyüttes fényét – fogalmazott Biacsi Karolina, aki elmondta azt is, hogy a 19. század végén felszentelt Szentháromság-szoboregyüttes 1926-ban átesett egy nagyobb felújításon, egy évtizeddel ezelőttig valahol a kíváncsi szemek elől szétbontva várta, hogy ismét a közösség figyelmének a középpontjába kerülhessen.

– Alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy a 10 évvel ezelőtti összeállításánál nem valószínű, hogy a helyére került valamennyi eredeti elem. Hiányzik az alsó részéről egy gyűrű, a fölső részéről pedig egy gyűrűelem. Tanulmányozzuk azokat a régi képeket, amiket Fekete Dénes bocsátott a rendelkezésünkre, és azt használjuk fel a munkálatokhoz – mondta el a szakember, aki elmesélte azt is, hogy milyen állapotban volt a szobor.
– Tapasztalataim szerint meglepetés nélkül ritkán ússzuk meg egy-egy régi szobor felújítási munkálatát. Most azzal szembesültünk, hogy az Atyát-Fiút-Szentlelket ábrázoló szobor egyik korábbi restaurálása alkalmával fémcsapokat kapott, vagyis hatalmas csavarokat rögzítettek a kőbe, és hozzá fém kötöződrótot használtak. Ezt a fém kötöződrótot nagy mennyiségben csavarták fel, mint egy golyót. Leragasztózták, és gipszet kentek rá. Abból képezték az arcokat, ami még kapott egy réteg cementet. Tehát szakszerűtlenül lett felújítva korábban, és nagy csoda, hogy ez az állag kibírta az időjárási viszontagságokat. Azt tudni kell, hogy ezen anyagok térfogata változik a hő hatására, és képesek szétrepeszteni a követ. A fejeket lebontottuk, és igényesen elkészített újak lesznek felhelyezve, a szakma követelményeinek megfelelően, tanúsítvánnyal rendelkező eljárással – hangsúlyozta a restaurátor, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen más munkálatokat végeznek el.

Biacsi Karolina és munkatársa, Ceglédi József

Biacsi Karolina és munkatársa, Ceglédi József

– A mészkőből készült, napjainkra feketére szennyeződött szobrot alaposan átmostuk, bizonyos biocid vegyszerrel letakarítottuk róla a rátapadt gombákat, zuzmókat, algákat. Az oszloprészét picit bizonytalannak éreztük, ezért megerősítettük négyoldali befúrással. Erre azért is volt szükség, mert nem tudjuk, hogy a megépítésénél milyen módon erősítették meg a stabilitását. A csapolásokat vas helyett rézzel oldjuk meg, a fugákat lecseréljük mindenhol, és kiegészítjük a letört sarkokat. Ez utóbbi munkálatokat a kővel formában és színnel is megegyező anyaggal oldjuk meg. A régi márványtáblát leszereltük. Sikerült a lehető legkevesebb sérüléssel megejteni, és azt is felújítjuk, vagyis felpolírozzuk, bearanyozzuk a betűit. A szobor másik felére pedig majd felhelyezzük ennek a legutóbbi felújítási munkálatnak az emlékét egy ugyanekkora táblára.

A munkálatok után enyhe lazúros réteggel vonják be a szobrot, majd következik az úgynevezett hidrofobizálás, ami jó pár évre megvédi a rárakódó élőlényektől. Biacsi Karolina azt is elárulta, hogy tévesen volt helyreállítva a jogar és a kereszt a szobron.
– Az eredeti képeken látszik, hogy az Atya kezében nem volt könyv, hanem feltartott kézzel ábrázolták. Mi a kép alapján állítjuk vissza az állapotát, tehát az az elem nem kerül rá vissza, illetve a galamb elem korábbi jelenléte is bizonytalan.
A másik, a Szent Kereszt-emlékmű egyik legnagyobb problémája, hogy megrepedezett, illetve látványosan megsérült a téglára felvitt vakolat, a harmadik lépcsőfok egy része teljesen leesett.
– Tisztítást, hálózást, két rétegben ragasztóval történő bevonást, majd vakolást igényel. Továbbá alapozzuk, festjük, impregnáljuk, a színe marad majd fehér. A szenteket védő, összetört üvegeket is kicseréljük – ismertette a restaurátor a munkálatok lépéseit, majd végül azt is elárulta, hogy a lépcsőzet a tér betonkockáihoz igazodó színt és formai mintázatot kap majd.