2024. április 26., péntek

Zsinati napok Nagybecskereken

Jó nekünk itt! mottóval, a Nagybecskereki Egyházmegye első alkalommal szervezett meg az egyházmegyei zsinatot. A hároméves folyamat megmozgatta a bánáti katolikusokat, egyháziakat, világiakat egyaránt, a közös út keresése terén. A folyamat Nagybecskereken a Zsinati napokkal zárul.

A nagyszabású esemény színhelye péntektől vasárnapig a bánáti katolikusok főtemploma, a nagybecskereki székesegyház lesz. A Zsinati napok szentmisével kezdődnek, ezt követően a három év alatt elkészített dokumentumok elemzése, megvitatása következik.

– Reméljük, hogy szombat este nyolcig befejezzük az üléseket és át tudjuk dolgozni az anyagot, amelyet már előkészítettünk. Vasárnap, május 30-án 11 órakor ünnepi szentmise lesz. A vendégeink között szerepelnek a környező országokból érkező püspökök. Budapestről érkezik Erdő Péter bíboros úr is. Ő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról fog beszélni – nyilatkozta Német László, nagybecskereki megyéspüspök a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az egyházmegyei zsinat menetét is megzavarta a koronavírus-járvány. Ennek ellenére sikerült egy átfogó képet kialakítani a bánáti katolikusok jelenéről. Többek között 470 csoport vett részt a munkában, mindemellett sok dokumentum érkezett a zsinati irodába, amelyeknek a feldolgozása nyomán született meg a záródokumentum.

A zsinati folyamatokat Csiszár Klára pasztorálteológus, a linzi Katolikus Egyetem professzora követte.

– A zsinati folyamat idején, az emberek „ráharaptak” annak az ízére, hogy milyen, amikor ők is beleszólhatnak az egyház dolgaiba, hogy mi legyen az, ami az egyházat foglalkoztassa az elkövetkező időben. Hozzájárultak, hogy az egyház célszerűen és időszerűen alakíthassa a jövőt. Ennek a feltétele, hogy megkérdezzük az embereket, hogyan élik a vallásosságukat, mi az, ami a mindennapi életben foglalkoztatja őket. Az egyház arra válaszol-e, ami őket foglalkoztatja, és hogy teljesen párhuzamosan halad-e az ő életükkel. Ezek a dokumentumok, melyek meg lettek beszélve, a különböző témákhoz egy tükröt tartanak számunkra. A következő napokban megnézzük ezt a tükröt. Milyen az ő életük, milyen az Ő vallásosságuk, és ennek alapján tervezhetjük a jövőt. Ezt a folyamatot kell továbbvinni. Hogy mindig az embereket bevonva, megkérdezve próbáljuk alakítani az egyház jövőjét. Mert az emberek az egyház. Isten népe vagyunk és közös felelősségünk, hogy mindenki a saját részét hozzáadva, közös kinccsé formáljuk, és hogy az egy jövőt meghatározó út legyen – hangsúlyozta Csiszár Klára.

A vasárnapi ünnepi szentmisére Budapestről elhozzák azt a keresztet, amely Ferenc pápa a szeptemberre tervezett magyarországi látogatására készült.