2024. április 20., szombat

Év végén nyitás Adán

A wellnessközpont munkálatai még néhány hónapot vesznek igénybe

Az adai rekreációs központban tavaly februárban kezdődött meg a wellnessközpont kiépítése, amelynek befejezése még két-három hónapig eltart. Ezt követi még a termálvíz bevezetése az épületbe és a parkoló kialakítása. Bilicki Zoltán adai polgármestertől megtudtuk, hogy a wellnessközpont megnyitását az év utolsó negyedében tervezik. A többszintes létesítmény alapterülete 2803,54 négyzetméter a teraszokkal együtt, és néhány száz fürdőző befogadására lesz alkalmas. Az épületben egy-egy relax-, élmény- és gyermekmedencét alakítottak ki. A medencék mellett épült finn szauna, gőz- és pezsgőfürdő, valamint játszóház és vendéglő is. A létesítmény mellett található termálkútból 61 Celsius-fokos termálvíz nyerhető. A beruházást Ada község önkormányzata hitelből és önerőből finanszírozza a beruházón, az Adica üdültetési közvállalaton keresztül.

– Felépült a wellnessközpont épülete. A nyílászárók, a padlófűtés és a páraelszívó vezetékek a helyükre kerültek az épületben, amelyen elvégezték a szigetelést. Megtörtént a csempézés az emeleten és a pincében, valamint a földszinten felkerült a csempe a falakra, illetve elvégezték az emelet meszelését. Hamarosan kezdik a térkövek lerakását az épület köré és a teraszokon. A munkából még biztosan két-három hónapnyi hátravan – magyarázta Bilicki Zoltán. – A köztársasági turisztikai minisztérium 12 millió dinárral támogatja a létesítmény berendezését. Az erről szóló szerződést hétfőn írja alá Juhász Tibor, az Adica igazgatója. Ennél azonban valamennyivel több pénzre lenne szükség, elemezni fogjuk, hogyan tudjuk finanszírozni a különbözetet. A berendezésre tervezett összeg ugyanis körülbelül 28 millió dinár. Ebben benne van minden, amire szükség van, a törölközőktől a ruhatároló szekrényeken át a kültéri virágcserepekig. Az első körben viszont nem mindenre van szükség. Vannak olyan tételek, amelyeket egyelőre ki lehet hagyni a tervezetből. A helyi önkormányzatnak viszont mindenféleképp hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a teljes berendezés meglegyen az épületben. Ez az egyik kísérő projekt, a másik, amely talán a legjelentősebb, a parkoló kiépítése. Nemrégiben a tartományi kormányfő látogatást tett az építkezésen, és arról biztosította a községi vezetőséget, hogy 70 millió dinárral hozzájárul a kiépítéséhez. Azt kell tudni, hogy ez a projekt magában fogja foglalni azoknak a vezetékeknek a parkoló alatti elhelyezését is, amelyeken a meleg vizet átvezetjük a termálkúttól a wellness épületébe. Emiatt leghamarabb október második felére várható, hogy lesz meleg víz az épületben. Ha a tartomány augusztus közepéig jóváhagyja a pénzt a parkolóra, akkor másfél hónapot vesz igénybe a közbeszerzési eljárás, majd csak október elején kezdődhetnek a munkálatok. A parkoló várhatóan így november végére készülhet el. A wellnessközpont ezért az év utolsó negyedétől fogadja a vendégeket. A harmadik kísérő projekt pedig a termálkút felszerelése. Az önkormányzat az Adica üdültetési közvállalat feltőkésítésével biztosít 5 millió dinárt a beruházásra. A közvállalat fogja lebonyolítani a beruházást, amelynek a teljes értéke 6–7 millió dinár. Ennek a célja a termálvíz és a földgáz szétválasztása. Egyezkedünk a cégekkel, hogy ameddig az energia-újrahasznosítást nem tudjuk beindítani, csak a wellness fűtését, addig felvásárolnák tőlünk a keletkezett földgázt. Folyik a tervezés a földgáz- és vízhálózat rendszerének a kiépítésére. A tervdokumentáció június elejére elkészül, majd a közvállalat megkezdi a projektum megvalósítását – nyilatkozta a polgármester.

Adán azzal számolnak, hogy a nyitás után nyereséges lesz a wellnessközpont, amelynek kiépítése jelentős összegbe kerül. Bilicki Zoltán elmondta, hogy a termálkút kifúrása 38 millió dinár volt, a wellness épülete áfa nélkül 440 millióba, áfával 530 millió dinárba kerül. Megjegyezte, hogy a létesítmény berendezése legalább 20 millió dinár lesz, a parkoló pedig 70 millió. Ehhez még hozzá kell számolni a tervek, az engedélyek költségeit és az egyéb kísérő költségeket. A polgármester szerint mindent összesítve a beruházás 700 millió dinár lesz. Megjegyezte, hogy a tartomány 10 millió dinárt biztosított a kútfúrásra, 70 milliót a parkolóra, illetve ha a köztársaságtól megkapják a berendezésre szánt 12 milliót, akkor ez szűk 100 millió dinárt jelent. A helyi önkormányzat 600 millió dinárt beletesz a beruházásba, ebből 300 millió hitel, a többi községi költségvetési összeg.

– Mindenképp haszonra számítunk a wellnessnél. Jóval olcsóbbak tudunk lenni, mint a Vajdaságban már működő hasonló jellegű létesítmények, és biztosan nem leszünk mellékszereplők a piacon. Azt tudni kell, hogy a fedett részt illetően az adai wellness másfélszer nagyobb épület, mint a palicsi projekt. A belépőjegyek ára a Tarcalon (Fruška gorán) lévő létesítményekénél jóval kedvezőbb lesz Adán. A célunk a kezdeti időszakban az lesz, hogy minél szélesebb körben megismertessük és elérhetővé tegyük a létesítményt. Minél több látogatónak kívánunk lehetőséget adni, hogy bejusson. Évi 15 millió dináros nyereségre számítunk, úgy, hogy a fűtésenergia ingyen van számunkra, ez reális és elérhető cél lehet a téli-nyári szezont összesítve – közölte Bilicki Zoltán.