2024. április 26., péntek

A szecesszió, mint elkülönülés

Június harmadikán mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Zlatko Paković rendezésében készült új előadását

Az évad utolsó, szám szerint a hatodik bemutatójához ért a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Június harmadikán 19 órától, Zlatko Paković szerzői projektumát, a Szabadkai szecesszió című produkciót láthatja a közönség, az első reprízre pedig másnap kerül sor. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón a rendezőtől hallhattuk, az előadás témája a szecesszió, mint művészi szellemiség, mint elkülönülés a rutinszerű, sztereotípiák mentén szerveződő élettől és az erre való reflektálástól.

– A közönség ezzel szembesülve végre tisztán ragyogó tükröt tarthat maga elé, amely a művészetet és a filozófiát immár nem a szecessziós elszakadás szellemiségében értelmező európai polgárság közelmúltját és jelenét tükrözi. Mindemellett ebben a tükörben kirajzolódik a potenciális emberséges jövő szellemének a képe, de a valódi szecessziót megélő emberiségé is, amely nem fog egyidejűleg az istenfélelem jegyében oltárokat csókolgatni és szomszédokat lemészárolni, papokat megvesztegetni és Istent dicsőíteni, hatalmasságokat csodálni és elesetteket megalázni. A közönségnek – nem titok – egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy szemtanúja legyen Krisztus második eljövetelének. Ez a par excellence szecesszió – esztétikai és erkölcsi epifánia – foglalta össze Zlatko Paković.

Az előadás szereplői Mészáros Gábor, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Verebes Andrea és Búbos Dávid, akikhez ezúttal Ladik Katalin csatlakozott:

Az előadás szereplői énekeltek a sajtótájékoztató előtt (Fotó: Lukács Melinda)

Az előadás szereplői énekeltek a sajtótájékoztató előtt (Fotó: Lukács Melinda)

– A szecesszió élményét, ahogyan a rendező beszél róla, Újvidéken éltem meg a hetvenes években, oly módon, hogy ott teljes szívvel részt vettem az avantgárd művészeti folyamatban. Jugoszlávia szellemisége akkor valóban olyan volt, mint egy szakítás a hagyományos művészettel – emlékezett vissza Ladik Katalin.

A sajtótájékoztatón Kucsov Borisz is megosztotta gondoltait az előadásról:

– Számomra, mint a produkció egyik alkotójának és szereplőjének, továbbá mint született szabadkainak, ez esetben nehéz összetett mondatokban fogalmazni. Lehet, de nem biztos, hogy szükséges. Ez az előadás nekem az érzésekről, a hangulatról, a szellőről, az árnyékról és legfőképpen a sokat mondó csendről beszél – hallottuk Kucsov Borisztól.

Mészáros Gábor azt hangsúlyozta, hogy ebben az évadban ez lesz a hatodik bemutatójuk, ami azt jeleni, hogy a KDSZ helyt állt a mögöttünk levő nehéz időszakban.

A Szabadkai szecesszió előadás zeneszerzője Mezei Szilárd, a díszlet- és jelmeztervezője Daniela Mamužić, a koreográfus pedig Fülöp Tímea. Támogatók: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.