2024. április 25., csütörtök

Játékos könyvbemutató gyerekekkel

Bemutatták Csík Mónika Hangyafarsang című kötetét Palicson

Pénteken délelőtt mutatták be Csík Mónika költő, író, napilapunk munkatársának legújabb, Hangyafarsang című kötetét a Szabadkai Városi Könyvtár palicsi részlegében. Az eseményen jelen voltak a helyi Miroslav Antić Általános Iskola második osztályos tanulói. Elsőként Omerović Heléna könyvtáros köszöntötte a megjelenteket. Ezután a szerző egy játékos foglalkozás keretében mutatta be a könyvet, és felolvasta a verses mesét a kisdiákoknak. Később Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, a Hangyafarsang című könyvet megjelentető Életjel Kiadó vezetője a farsangi népszokásokról beszélt, majd a tanulók egy kézműves foglalkozáson vehettek részt, amelyet Janovics Erika, a kötet illusztrátora vezetett.

– Csík Mónika előző könyveit is bemutattuk a Szabadkai Városi Könyvtárban. Mindig nagy érdeklődéssel fogadták a gyerekek, és nagyon szeretik őket, mivel szépen illusztráltak. A verseskötetei és a meséskönyvei is közkedveltek a könyvtárban. A tavaly megjelent Hangyafarsang című könyvét a fennálló járványügyi intézkedések miatt mindeddig nem lehetett bemutatni. Amikor elindult Palicson a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozatunk, akkor úgy gondoltuk, hogy hamarosan meg tudjuk szervezni. A gyerekek már nagyon várták, hogy eljöhessenek a könyvtárba egy könyvbemutatóra –  tudtuk meg Omerović Heléna könyvtárostól.

Csík Mónika lapunknak nyilatkozva elmondta, egy kicsit sajnálja, hogy nem a farsangi időszakban került sor a bemutatóra, hiszen a könyv tematikusan ehhez kapcsolódik.

– Nagy élmény volt a könyvbemutató, hiszen mindez hiányzott az életemből. Hiányzott a közvetlen találkozás az olvasókkal. Úgy érzem, hogy a gyerekeknek is érdekes volt egy kicsit kimozdulni az iskola és az otthon keretei közül, és egy kicsit közösen foglalkoztunk az irodalommal, kézműveskedtünk, törekedtünk rá, hogy ez a bemutató valóban kötődjön a farsanghoz. Úgy tűnt, hogy a gyerekek nyitottak és felszabadultak voltak. Néhányan utólag is odajöttek, és elmesélték a benyomásaikat, jól átgondolt válaszaikat a feltett kérdésekre – osztotta meg velünk tapasztalatait Csík Mónika.

Csík Mónika és a másodikosok a palicsi könyvtárban (Fotó: Szalma Brigitta)

Csík Mónika és a másodikosok a palicsi könyvtárban (Fotó: Szalma Brigitta)

Janovics Erika már sokat dolgozott együtt a szerzővel, hiszen több kötetét is illusztrálta.

– Szeretek vele dolgozni, mert nagyon jó ötletei vannak és szép képi világa van a műveinek. Néha egy kicsit több is, mint amennyit meg lehetne valósítani. Szeretek illusztrálni, és azt is, amikor a könyvbemutatón látom a gyerekek reakcióját. Ezek a könyvek kortalanok, kicsiknek és nagyoknak is tetszenek, és sok visszajelzést kapunk tőlük – emelte ki Janovics Erika.

Dévavári Beszédes Valéria elmondta, hogy ez volt az Életjel Kiadó tavalyi kiadványainak első bemutatója.

– Ez a kötet a gyerekeknek egy nagyon szép olvasmány, a szülőknek és a felnőtteknek pedig egy búfelejtő könyv. Akkor lett kész, amikor kijárási tilalom volt, és sokaknak bánata volt. Amikor valaki megnézi a Hangyafarsang gyönyörű illusztrációit, és elolvassa Csík Mónika verses meséjét, akkor látja, hogy a hangyák nem hiába farsangolnak, van kiút – hangsúlyozta Dévavári Beszédes Valéria.

A bemutató végén Sándor Zoltán író, lapunk szerkesztője, újságírója kisorsolt egy példányt a bemutatott könyvből. A szerencsés nyertes Pálinkás Vivien volt.

– Jól éreztem magam, boldog vagyok, hogy itt vagyok, és nagyon örülök a nyereményemnek. Beszélgettünk a meséről, álarcot készítettünk. Én egy napocskás maszkot csináltam – osztotta meg velünk a másodikos diák.