2024. április 23., kedd

Biden kémeket is mozgósít az eredetkutatáshoz

Joe Biden amerikai elnök utasította a hírszerző ügynökségek vezetőit, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket a koronavírus-járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki. Az ország kémszervezeteitől azt kérte, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést. Egyúttal utasította az illetékes laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, és működjenek együtt a hírszerző közösséggel a Pekingnek szánt kérdéssor összeállításában.

Biden felszólította Kínát is, hogy vegyen részt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban. Hangsúlyozta: „az Egyesült Államok továbbra is együttműködik a hasonlóan gondolkodó partnerekkel, hogy nyomást gyakoroljon Pekingre, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz.”

Az amerikai elnök sokáig szélsőséges feltevésként kezelte ezt a lehetőséget. Kormányzata azonban most csatlakozik ahhoz a Kínára gyakorolt nemzetközi nyomáshoz, hogy az kezelje nyíltabban a világjárvány keletkezését.

Mike Pompeo előző amerikai külügyminiszternek hírszerzői adatokra sincs szüksége, mivel meggyőződése, hogy egy kínai laborból szabadult el a koronavírus és a Kínai Kommunista Párt (KKP) szándékosan rejtegeti a járvány eredetét. Egy tévéinterjúban elmondta: a KKP titkolózik a vírus eredetével kapcsolatban. Szerinte az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy egy laborból szabadult el a járvány. Anthony Fauci, az amerikai kormányzat járványügyi főtanácsadója sem biztos abban, hogy a vírus természetes úton fejlődött ki.

Washington már a járvány tavalyi kirobbanása óta állítja, hogy a Vuhani Virológiai Intézetből jutott ki a vírus, amit Peking kezdettől fogva tagad. Tegnap pedig azzal vádolta meg Washingtont, hogy politikai célokra kívánja felhasználni a koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokat. Csao Li-csien külügyi szóvivő emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői februárban, a koronavírus első ismert felbukkanási helyeként ismert, közép-kínai Vuhanban folytatott vizsgálataik során megállapították: rendkívül valószínűtlen, hogy a vírus laboratóriumból szabadult volna el. A szóvivő szerint a kórokozó amerikai katonai laboratóriumból is származhat.