2021. július 24., szombat

A középiskolások tanulási motivációjáról

Egy nagy méretű oktatási felmérés készült Vajdaságban – Több mint 5000 diák töltötte ki az online kérdőívet

A közelmúltban egy nagyméretű oktatási felmérés valósult meg a vajdasági középiskolások körében. A Vajdasági Oktatáskutatás célja, hogy feltárja és összehasonlítsa tanulók és az osztályközösség tanulási motivációval kapcsolatos célorientációit. A felmérés a Pedagógiai Kutatások 2020. elnevezésű projekt keretében valósult meg. Vajdaság 27 középiskolájában végezték el több mint 5000 magyar és szerb tannyelvű osztályba járó középiskolás részvételével. Ennek lebonyolításáért a Probitas Civil Szervezet felel. A kutatócsoport vezetője Pásztor Krisztina, az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, a Probitas Civil Szervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a diákok egy online kérdőívet töltöttek ki, amely teljesen anonim volt. Ennek megszervezésében a középiskolai tanárok segítették a kutatócsoportot.

–  A Vajdasági Oktatáskutatás során több mint 5000 tanulót sikerült felmérnünk.  Az első-, második- és harmadik osztályos, magyar és szerb tannyelven tanuló középiskolások töltötték ki a kérdőívet. Két mérőeszközzel dolgoztunk. Mindkettő a tanulási célokat mérte, de különböző aspektusból. Nagy segítség volt, hogy a középiskolák nyitottak voltak a munkánkra, hiszen minden iskolából volt egy vagy két olyan tanár, aki segítette a munkánkat. Több mint negyven ilyen pedagógus működött együtt velünk a kutatás során, és ennek köszönhető az, hogy le tudtuk győzni az online oktatás kihívásait. Nagyon jó volt velük együtt dolgozni, és köszönjük nekik, hogy a munkájuk mellett erre is időt szakítottak – mondta el Pásztor Krisztina.

A témával kapcsolatban Pásztor Krisztinával készült hosszabb interjút lapunk hétfői Üveggolyó mellékletében olvashatják.

Mint hozzáfűzte, összesen 27 vajdasági középiskola vett részt a kutatásban. Adán, Óbecsén, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Zentán, Topolyán, Szabadkán, Újvidéken, Temerinben és Zomborban végzeték el a felmérést. A kutatás során hét szakmacsoportot mértek fel, vagyis az egészségügy, az élelmiszeripar, az építészet, a közgazdaság, a mezőgazdaság, a villamosság és gépészet területén tanuló diákokat, valamint a gimnáziumi szakokra járó középiskolásokat.

– Szakmacsoportok tekintetében is érdekes lesz megvizsgálni az eredményeket. Van néhány olyan középiskola, amelyet a munkatársaknak teljes egészében sikerült felmérniük. Ez a tanárok nyitottságának is nagyban köszönhető. A felmérés online folyt, mivel a diákoknak egy online kérdőívet ki kellett kitölteniük. A belépéshez minden diák és osztály saját azonosítókódot kapott – tudtuk meg Pásztor Krisztinától.

Pásztor Krisztina

Azt is elmondta, hogy Probitas Civil Szervezet az előző kutatásokat főként tudományos körökben prezentálta, viszont a Vajdasági Oktatáskutatás eredményeiről elsőként a középiskoláknak és a tanároknak szeretnének beszámolni. Mindezt ezen a hétvégén, egy zárt körű esemény keretében fogják megtenni.

– A középiskolák kérésére közölni tudjuk az eredményeket egy-egy intézménnyel. Szeretnénk ezt kiterjeszteni a szülőkre is, hogy egy kicsit jobban megértsék a tanulás folyamatát. A szülők számára mindez azért fontos, mert ők is nyitottabbá válnak a témára – emelte ki Pásztor Krisztina.

A felmérésről bővebben Vajdasági Oktatáskutatás Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Pedagógiai Kutatások 2020. elnevezésű projekt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács szakmai támogatásával valósul meg.