2024. április 26., péntek

A kísérleti tömegrendezvények biztató eredményeket mutatnak

Az Exit fesztivál közleménye szerint megtartásra kerültek az első nagyobb létszámú kísérleti rendezvények, amelyeket Nagy-Britanniában rendeztek meg a múlt hónap végén és május elején. Az eredmények azt mutatják, hogy az 58 ezer látogatónak mindössze 0,026 százaléka fertőződött meg, vagyis csupán tizenöt ember – írja az N1 hírportál.

A tesztelésre szánt eseményeket a koncertek és más tömegrendezvények a nyár folyamán való megnyitásának lehetőségeinek felmérésére végezték el. A tömeges összejövetelekre többek között a Brit Awards, a liverpooli Sefton parkban megtartott egynapos fesztivál, az FA kupa döntője a londoni Wembley stadionban, valamint a snooker világbajnokság során került sor.

A kísérletek eredményei alapján hivatalosan is megerősítették még egy háromnapos fesztivál megtartását, a Download Pilot eseményét, amelyet június 18-a és 20-a között tartanak majd meg a Leicestershire városában. Az eseményre mintegy tízezer látogatót várnak a szervezők, amelynek keretein belül még tábort is felállítanak a közönség számára. Ennek segítségével valódi fesztiválhangulatot tudnak teremteni a közönségnek.

A kísérleti események azt mutatják, hogy a belépéshez szükséges negatív tesztek és oltási igazolványok a tömeges gyülekezéseket is biztonságossá teszik.

Hasonló független kísérleteket végeztek el az elmúlt hónapokban Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban is, amelyek hasonló eredményeket mutattak.