2024. április 20., szombat

A cél: megelőzni Bulgáriát

Ana Brnabić kormányfő csütörtökön a parlamentben képviselői kérdésekre válaszolva elmondta, az a cél, hogy Szerbia az átlagbér tekintetében az év végéig megelőzze Bulgáriát.

– Ez demográfiai szempontból is jelentős, hiszen a járvány ideje alatt számos szerbiai polgár tért vissza az országba, ezért most azon kell munkálkodnunk, hogy itt tartsuk őket – közölte Brnabić. Ennek okán az átlagfizetés emelkedésére mutatott rá, amely márciusban 555 eurót tett ki. Hozzátette, hogy Montenegróban, amely e tekintetben korábban jóval megelőzte Szerbiát, az átlagbér márciusban 526 euró volt, Bosznia-Hercegovinában 506, Észak-Macedóniában 457, Albániában pedig a múlt az utolsó negyedében 369 eurót tett ki.

– Az a cél, hogy Szerbia az átlagfizetés tekintetében az év végéig megelőzze Bulgáriát, ahol az átlagbér márciusban 580 euró volt. Ezenkívül szükséges minőségi munkahelyeket teremteni annak érdekében, hogy a polgáraink visszatérjenek az országba – fejtette ki Brnabić.

Rámutatott arra is, hogy Szerbiában a munkanélküliségi ráta 9 százalék körül van, Montenegróban 21,2, Bosznia-Hercegovinában 16,6, Észak-Macedóniában 16,1, Albániában pedig 11,8 százalékon áll.