2024. április 24., szerda

Még nem tudni, lesz-e Tiszavirág Fesztivál

Zenta a cikloturisták célpontja is lehet

Zentán hosszú éveken keresztül a Tiszavirág Fesztivállal kezdődött a nyári idény. A hangulatos rendezvénysorozat tavaly is sokakat Zentára vonzott, és ha a körülmények engedik, az idén is megtartják a népszerű utcafesztivált.

– Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete már javában készül a Tiszavirág Fesztiválra, de még nem egyértelmű, hogy június 21-e után milyen feltételekkel lehet majd fesztiválokat tartani – magyarázta Laskovity Kornél, a szervezet igazgatója, aki abbeli reményének is hangot adott, hogy a nyár közepére egyértelműbbek lesznek a rendelkezések, ezért a Tiszavirág Fesztivállal párhuzamosan az I Love Zentára is készülnek. Laskovtiy szerint, amennyiben megtarthatják a Tiszavirág Fesztivált, akkor igyekeznek a megszokott programokkal várni a vendégeket, így a zenekarokkal feltételesen már megbeszélték a fellépéseket. Hozzáfűzte, hogy a szervezet dolgozói a korlátozások idején sem tétlenkedtek, hanem folyamatosan készültek az újranyitásra: különféle kiadványötleteken dolgoztak, s időszakosan a Zentai Csata Emlékkilátóban is fogadtak kisebb csoportokat, amelyek Belgrádból, illetve Budapestről érkeztek. Nagyon sok tárgyalást folytattak, Szerbiából és Magyarországról is folyamatosan érdeklődnek a városháza tornyába látogatás feltételeiről, a szálláshelyekről, az éttermekről. Az igazgató elmondta, hogy remélhetőleg a helyzet mielőbb stabilizálódik, és az Európa más országaiban élők figyelmét is felkeltik, mert korábban turistacsoportok érkeztek Szlovákiából, Romániából és Erdélyből, Ausztriából, ugyanakkor az elmúlt években a külföldön dolgozó zentaiak is előszeretettel éltek a helyi turizmus kínálta lehetőségekkel.
A Tisza-parti város a cikloturisták (kerékpáros utazók) számára is mind érdekesebb célpont, és ennek kapcsán Laskovity elmondta, hogy most tárgyalnak egy kerékpáros túrán részt vevő, mintegy húszfős társasággal, amely hamarosan Zenta felé szeretné venni az irányt.

– A kerékpáros turizmus nem tartozott a legnépszerűbb turisztikai formák közé, hiszen a kiépített kerékpárutak a várostól távolabb találhatóak, de elméletileg a EuroVelo 13 és 11 érintik a városunkat, vagy pedig biciklizhető távolságra vannak. Zenta számára újdonságként könyvelhető el, hogy tavaly megpályázott egy Románia–Szerbia határon átnyúló uniós pályázatot, és Banatroute címmel uniós pénzeszközökre tettünk szert. A Zenta mint fő partner és a romániai Ótelek által elnyert anyagi forrásokat a két település közötti, a két EuroVelo kerékpárutat érintő útszakasz kiaknázására, Zentán egy bicikliállomás, konkrétan kerékpárkölcsönzési lehetőség kiépítésére fordítják majd – ecsetelte Laskovity Kornél, és hangsúlyozta, hogy a város turizmusában számtalan kiaknázatlan lehetőség van még.