2024. április 26., péntek

Szabálysértés-rögzítés kamerákkal?

A város területén tavaly óta 1780 gyorshajtásnak minősülő szabálysértést regisztráltak

Belgrádban 633 közlekedési kamera áll szolgálatban és 262 helyszínen felvételezi a szabálytalanságokat, a polgárokkal pedig kíméletlenül megfizetik a büntetéseket. Újvidéken még mindig nem szembesülünk ilyen „problémákkal”. A Belügyminisztérium nemrégiben olyan terveket tett közzé, amelyek szerint több mint ezer kamerát helyeznének el mintegy nyolcszáz helyszínen, és ezeknek köszönhetően az illetékesek követhetik a városokban lebonyolódó forgalmat. A kamerák leolvassák a rendszámtáblákat, az elkövetett szabálysértést követően a polgárok címére megérkeznek a befizetőcsekkek.

A belgrádiak számára érkező, ilyenfajta büntetések legnagyobbika a 120 ezer dinárt is meghaladta, az összeg a szabálysértés súlyától függ. Az újvidéki polgárokat jelenleg még nem fenyegeti ez a „veszély”. A 021.rs hírportál újságírójának többszöri megkeresését követően a város illetékes rendőrségi hivatalából végül megérkezett a tájékoztatás, amely szerint a Belügyminisztérium nem rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy hol és hány kamera rögzíti a szabálysértéseket. A válaszban az erre vonatkozó információkért az Informatika Közvállalathoz utasították a sajtót. Ennek a közvállalatnak az adatai szerint viszont a város területén negyvenkét útkereszteződésnél működnek ezek a kamerák, a felvételek pedig a közlekedési rendőrségen érhetőek el, két ellenőrző központon keresztül. Ezek segítségével azonban csak a forgalmat tudják követni. Az „okos” kamerák, amelyek képesek elemezni, illetve kiszűrni a szabálysértéseket, a közvállalat tájékoztatása szerint jelenleg még csak tesztelési fázisban vannak, és nincsenek használatban.

A közlekedéskísérő kamerák egyelőre csak „megfigyelőkként” vannak jelen a rendszerben

A közlekedéskísérő kamerák egyelőre csak „megfigyelőkként” vannak jelen a rendszerben

Ez a hír felbátoríthatja a vezetőket, a szabálysértési bíróság tele van szabálysértési eljárás megindítására vonatkozó kérelmekkel, olyanokkal, amelyeket a legtöbb esetben a sebességkorlátozás túllépése miatt nyújtott be a közlekedési rendőrség. A szabálysértési bíróság tájékoztatása szerint 2020. január 1-jétől 2021. május 1-jéig 1780 szabálysértési eljárás megindítására vonatkozó kérvényt fogadtak, mégpedig gyorshajtás miatt. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan három szabálysértő sofőrt regisztrálnak. A közlemény szerint ugyanebben az időszakban 1372 esetben hoztak jogerős ítéletet. Ennek alapján kiderül, hogy a jelenleg még használaton kívül lévő, szabálysértéseket regisztráló kamerák hiánya nem hátráltatja a büntetőrendszert, a közlekedési rendőrség különféle módokon követi az utcákon zajló történéseket, és jegyzi a szabálysértőket.