2024. április 19., péntek

Résnyire, de megnyílt Topolya Kapuja

Lezárták a tóparti autóskemping kiépítésének második szakaszát

Az EU által támogatott IPA határon átnyúló pályázaton a Közös törekvések a turizmusért nevű projektumot Kiskunmajsa város önkormányzatával közösen valósítja meg Topolya. A jövőbeni autókemping kiépítésének második fázisa zárult le: kiépült a beléptető, azaz a recepció és a toalett, vizet vezettek oda, és áramot is. A recepció épülete mellé megépítettek egy, a helyi termékek népszerűsítésére és eladására alkalmas kisebb üzlethelyiséget. A komplexum a Topolya Kapuja nevet kapta – egyelőre nem hivatalosan –, és a jövőben a belső úthálózat és a bungalók, valamint egy sportpálya kiépítése is tervben van. Szintén a projektum keretében 14 tájékoztató táblát helyeztek ki a tóparti sétányon, amelyek a környék állat- és növényvilágát mutatják be, és ugyanennyi turisztikai tábla kihelyezését tervezik a város területén is.

Az idegenforgalom fejlesztésének hatalmas lépéseként fogható fel a második fázis lezárása. Az ezzel kapcsolatos sajtóeseményen tegnap a helyi kézműves termékek készítői is bemutatkoztak. Organikus termelésből származó bioborokat, szürke marhából és háztáji tenyésztésű sertésből készült finomságokat, mézet és méhészeti termékeket kínáltak.
Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a megnyitón elmondta, hogy ahogyan korábban is hangsúlyozta, az idegenforgalom fejlesztése kiemelt kategória az önkormányzat számára. Egy új korszak kezdődött ezen a területen, amikor 2017-ben a tó környékét sikerült hivatalosan is védetté nyilvánítani, illetve a horgászvizet is kategorizálni. A kemping fejlesztésének második szakasza zárult le most, de ezzel még nem vált használhatóvá. A bekerített területen belül úthálózatot építenek és egy sportpályát is kialakítanak, valamint tervben van hat bungaló megépítése. Ezek megvalósítását pályázati pénzekből tervezik, és a polgármester reményei szerint jövő nyáron már használatba lehet venni a kempinget, amelynek működtetője a képviselő-testület legutóbbi ülésén átnevezett Aqua Top Kft. lesz majd. Szatmári szerint a városban az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén most épülő fürdőkomplexummal, a bácskossuthfalvi Reki szabadidőközponttal és a pacséri termálfürdővel együtt már jelentős a község idegenforgalmi potenciálja.

Sajtótájékoztató a jövendőbeli autóskemping bejáratánál

Sajtótájékoztató a jövendőbeli autóskemping bejáratánál

Borsodi Árpád, a községi fejlesztési társulás koordinátora ismertette, hogy a recepción és a helyi termékek és emléktárgyak árusítására tervezett helyiségen kívül megépült a projekt keretében a férfi és a női vizesblokk, áramot és vizet vezettek a bekerített részhez. Elkészült a tóparton egy mintegy három és fél kilométeres tanösvény, a városban és a tóparton pedig az élővilágot bemutató táblák is kihelyezésre kerülnek. Kisfilmek készültek, amelyek szintén a flórát és a faunát mutatják be, valamint hagyományos kézműves-tevékenységeket folytató személyeket. Háromnyelvű gyermekkiadvány is készült, amely a két főszereplő, két fiktív személy, egy hatodikos topolyai és egy szintén hatodikos kiskunmajsai gyerek, Sanyi és Laci közösségi oldalon folytatott levelezéséből áll, amelyen keresztül megismerhető Topolya.
A projekt megvalósítására fordított, mintegy 240 ezer euró értékű IPA-pályázat eszközeinek 85 százalékát az EU biztosította, a fennmaradó részt, azaz önrészt tartományi forrásokból és az önkormányzat költségvetéséből fedezték.