2024. március 28., csütörtök

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain

Filmen mutatják be az óbecsei születésű lelkész, templomépítő és botanikus életét

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain címmel mutatják be csütörtökön 12:45-kor a Than Emlékházban az óbecsei születésű lelkész, templomépítő és botanikus életéről szóló kisfilmet.

Kovács Huszka Ferenc 1869-ben született Óbecsén, római katolikus plébánosként ő szervezte meg az alsóvárosi Páduai Szent Antal-templom megépítését. Érdekelte és szerette a botanikát: negyven éven keresztül követte és jegyzetelte a környékünkön megjelenő vagy éppen kivesző növényfajtákat, illetve a korabeli tudósítások szerint az övé volt a történelmi Magyarország legszebb és leggazdagabb magántulajdonban lévő herbáriuma. Tudományos ismereteiről és tapasztalatairól hét alkalommal tartott előadást a Tudományos Akadémia és a Természettudományi Egyetem növénytani tanszékének országos hírű tudósai előtt.

Az Ökobecse Polgári Egyesület 2016-ban jegyeztette be a Vajdasági Magyar Értéktárba kulturális örökségként Kovács Huszka Ferenc templomépítő botanikust, és Kovács Huszka Ferenc nyomdokain tanösvényt is szervezett a péterrévei Vizes pusztától a bácsföldvári Római sáncokig.

Az egyesület sikeresen vett részt azon a pályázaton, amit a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására írtak ki, és az Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság támogatásának köszönhetően egy 30 perces kisfilmet szentelt Kovács Huszka Ferencnek.