2024. április 19., péntek

Korszerű szennyvíztisztító Magyarkanizsán

A kapacitásnövelést és a tisztítás hatékonyságát biztosította a most záruló európai uniós projekt

Magyarkanizsa község WASIDCA elnevezésű, határon átnyúló projektjének lezárása alkalmából Fesztámer Róbert, a község polgármestere, Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, Nebojša Rakić polgármester-helyettes és Markotić Vesna, a horgosi Tisza Menti Vízművek műszaki osztályvezetője ellátogatott a március óta próbaüzemben működő létesítménybe.

A városnak olyan szennyvíztisztítója lesz, amelynek vizéből a termőföldeket is öntözni lehet

A városnak olyan szennyvíztisztítója lesz, amelynek vizéből a termőföldeket is öntözni lehet

A projketumra a pénzt európai uniós pályázaton nyerte el a magyarkanizsai önkormányzat négy évvel ezelőtt – tájékoztatta a jelenlévő újságírókat Fejsztámer Róbert, aki egyben hangsúlyozta, hogy ezen a pályázaton egyedüliként nyertek pénzeszközöket az egész ország területén, így nagyon büszkék arra, hogy az a tapasztalat, amit az elmúlt tizenöt évben szereztek az EU-s pályázatok terén, most egy ilyen volumenű projektnél kimagaslóan meghozta a gyümölcsét, márcsak azért is, mert a beruházás összege akkora, mint amennyit az elmúlt 5-6 évben összesen elnyertek a többi pályázaton keresztül. A szennyvíztisztító fejlesztését, a meglévő berendezések kapacitásának növelését és a víztisztítás hatékonyságának növelését biztosító projektum költsége Magyarkanizsa számára eredetileg 1, 9 millió eurót tett ki, de a járulékos költségekkel együtt több mint 220 millió lett – ecsetelte a polgármester.

– Mivel a község teljes éves költségvetése 850 millió dinár, a pályázat sikere okozta öröm mellett egy nehéz négy év áll mögöttünk, hiszen a nemzetközi közbeszerzés kiírása mellett nagyon okosan kellett terveznünk a költségvetést is. Ezt a 220 millió dinárt ugyanis szinte teljes egészében meg kellett előlegeznie a költségvetésnek, ezért az önkormányzat kölcsönt vett fel, így most abban bízunk, hogy az elszámolást követő 6–8 hónapban a költségvetésbe visszaérkeznek ezek az európai uniós összegek – magyarázta Fejsztámer Róbert polgármester.

Magában a projektumban három partner működött együtt, így Magyarkanizsa község önkormányzata mellett a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig), valamint a tartományi mezőgazdasági titkárság voltak a partnerek.
Fejsztámer elmondta azt is, hogy a projekt összértéke több mint 7 millió euró, amiből 1,9 millió euró jutott a magyarkanizsai községnek. Hangsúlyozta, hogy amint befejeződik a próbaüzemeltetés, a városnak olyan szennyvíztisztítója lesz, amelynek vizéből a termőföldeket is öntözni lehet, ugyanakkor lényeges előrelépést jelent a környezetvédelem és a község idegenforgalmának a terén is.

A projekt lényeges előrelépést jelent a környezetvédelem terén is

A projekt lényeges előrelépést jelent a környezetvédelem terén is

Magyarkanizsán 1991-ben építették ki az első szennyvíztisztítót, amely akkor 4500 lakos szennyvizét volt képes megtisztítani. Ennek kapacitását 1996-ban 7500 lakos által kibocsátott szennyvíz megtisztítására növelték, viszont ezzel nem tudták kezelni a felgyülemlett iszapot, aminek a megtisztítását a 2003-ban történt felújítással sikerült elérni. A létesítményt 2008-ban építették át legutóbb – ecsetelte Markotić Vesna, horgosi Tisza Menti Vízművek műszaki osztályvezetője, aki elmondta azt is, hogy a mostani átépítéssel és kibővítéssel 14 500 lakos szennyvizének a gondozására növelték meg a kapacitását, amivel egyben ki is tudják elégíteni Magyarkanizsa város lakosságának a szükségleteit, ezenkívül az ide bekerülő szennyvízből a nitrogént és a foszfort is el tudják távolítani, amivel megfelelnek az aktuális törvények rendeleteinek. Jelen pillanatban a szennyvíztisztító mintegy 80 százalékát sikerült kiépíteni, s egyedül két-három kisebb létesítmény kiépítésé maradt hátra, amire igyekeznek pénzt biztosítani. Magyarkanizsán egyébként mintegy 3600 háztartás csatlakozott rá eddig a szennyvíztisztító csatornahálózatra, s az új szennyvíztisztító üzembe helyezésével a maradék háztartások is rácsatlakozhatnak e hálózatra – jegyezte meg a szakember, és egyben felkérte ezeket a háztartásokat, hogy mielőbb tegyék meg ezt.