2024. április 19., péntek

Harmincöt év a művelődés szolgálatában

Új igazgató a szenttamási Népkönyvtárban

Mindössze 35 percig tartott a szenttamási képviselő-testület május 26-án megtartott 10. ülése, amelyen 14 napirendi pont szerepelt. Az előző ülés rövid jegyzőkönyvének elfogadását követően a képviselők határozatot fogadtak el Szenttamás község a 2022–2028-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési tervének kidolgozásáról, a szenttamási Népkönyvtár új alapszabályáról, több községi tulajdonban levő építési telek eladásáról, illetve mások tulajdonában lévők megvásárlásáról, illetve a Graditelj Kommunális Közvállalat 2021. január 1-jétől március 31-éig tartó időszakra vonatkozó munkabeszámolójáról.

Az ülés folytatásában a Népkönyvtár megbízott igazgatójának a felmentéséről és az új megbízott igazgató kinevezéséről döntöttek a képviselők. Mint elhangzott, Kiss Éva, eddigi könyvtáros nyugdíjba vonul, helyét Pintér Andrea veszi át. Döntés született még a Graditelj Kommunális Közvállalat felügyelő bizottságának, valamint a községi építészeti, a kommunális és a környezetvédelmi tanács tagjainak a kinevezéséről is.

Az ülést követően lapunknak Kiss Éva, a Népkönyvtár igazgatója elmondta, hogy 35 évig dolgozott a könyvtárban.

− Amikor 1986-ban a Népkönyvtárba kerültem, akkor kezdtek alakulni a helyi magyar művelődési egyesületek: az Arany János Müvelődési Egyesület, a Citerazenebarátok Klubja, a Hagyományápolók klubja. Az elején tagja voltam az Arany János Művelődési Egyesületnek, de miután az első elnökség megszűnt, mindenkinek megírtam, hogy tudjátok, hol a munkahelyem, bárkinek kell segítség, a könyvtárban megtaláltok. Azóta már több évtized eltelt, és elmondhatom, hogy bárki megkért, mindenkinek segítettem, a munkahelyemen és azon kívül is toltam a magyar kultúra szekerét – emlékezett vissza Kiss Éva.

Szenttamás polgármestere köszönőlevelet adományozott a nyugdíjba vonuló Kiss Éva könyvtárosnak (Paraczky László felvétele)

Szenttamás polgármestere köszönőlevelet adományozott a nyugdíjba vonuló Kiss Éva könyvtárosnak (Paraczky László felvétele)

Pintér Andrea az újvidéki Magyar Tanszéken szerzett tanári diplomát, majd az Újvidéki Rádió újságírójaként dolgozott. Előtte a helyi rádióban gyűjtött tapasztalatot, 2010-től bekapcsolódott a Gion Nándor Emlékház munkájába, a Gion Nándor Kulturális Központ elnökségi tagja.

− Újságíróként elég dinamikus munkát végeztem, remélem, hogy ezt a dinamikát a könyvtárban is kamatoztathatom. Mindent megteszek a szenttamási kulturális élet fellendítéséért, ez irányban nyitott vagyok minden kezdeményezésre – nyilatkozta a könyvtár új igazgatója.