2024. április 20., szombat

Káosz a pályán és azon kívül

Kedden este a belgrádi Crvena zvezda és a Partizan 0:0-s döntetlent játszott a szerb kupa döntőjében. A finálét a tizenegyespárbajban végül a piros-fehérek nyerték meg 4:3-ra: a Szuperliga-bajnok kapusa, Borjan két büntetőt is hárított, így ő lett a mérkőzés hőse. A végig feszült hangulatú derbin többször is lökdösődés alakult ki, az igazán meglepő események azonban a büntetőrúgásoknál következtek. A történet nem itt, hanem még a kupadöntő előtti sajtótájékoztatón kezdődött, ahol a Partizan kapusa, Vladimir Stojković adott érdekes nyilatkozatot. Mondandójában erős kijelentést tett, és elmondta – nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel –, hogy az egyetlen elképzelhető jelenet, hogy a Partizan nyeri a rangadót, ha pedig nem így történne, erőszakolják meg!

A tizenegyeseknél épp a fekete-fehérek vezettek 3:2-re, amikor Krstović előbb értékesítette a lövését, majd üvöltve Stojković felé sétált. A kapus erre finoman az ellenfél fejéhez helyezte a labdát, az összeesett, a játékvezető pedig kiosztott egy-egy sárgát, rendezte a sorokat azután, hogy az oldalvonal mellől is a pályára szaladtak játékosok és stábtagok, majd folytatódott a párharc. A C. zvezda mindkét próbálkozását értékesítette, kezdődhetett az ünneplés! Ekkor ötlött eszébe Gobeljićnek, hogy sajátos módon fejezze ki véleményét Stojkovićnak: a Zvezda játékosa odarohant a levonuló hálóőrhöz, és a térdéig letolta a gatyáját, utalva a Partizan-kapus meccs előtti nyilatkozatára…

Mondhatnánk azt is, hogy rémes, futball- és sportpályára nem illő jelenetek játszódtak le Belgrádban (mindez igaz is), de akkor sem hazudunk, ha hozzátesszük, hogy igazából annyira nem lepődtünk meg a látottakon. A Crvena zvezda és a Partizan rivalizálása a múltban is előidézett hasonló csúnyaságokat, a szerbiai futball jelenlegi helyzetét látva pedig szinte tényleg teljesen hétköznapi volt ez az epizód. Hétfőn délelőtt a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) háza táján is tisztogatás zajlott. Az ideiglenes elnök, Marko Pantelić előbb tisztségéből fakadóan leváltotta a végrehajtó bizottság azon tagjait, akik a háttérben állítólag ellene szervezkedtek, majd Pantelićnek kellett távoznia a vezető pozíciójából. A szövetség közleményében az áll, hogy az FSS főtitkára, Jovan Šurbatović levélben hívta fel a végrehajtó bizottság tagjainak figyelmét, miszerint Pantelić tavaly októberben történt megválasztása nem állt összhangban a sporttörvénnyel. Az egykori válogatott játékos helyére a korábbi alelnöki tisztséget betöltő Nenad Bjekovićot helyezték, ezenkívül egy munkacsoportot is létrehoztak a 2022/2023-as idényre vonatkozó versenyrendszer tervezetének kidolgozására.

Az elmúlt napokban érthető módon a leváltás körülményeivel és az ezt követő nyilatkozatokkal volt tele a szerbiai sportsajtó. Volt itt káromkodás, kirohanás, a szappanopera szereplői belekeverték a maffiát is a történtekbe, de a kép továbbra sem tiszta. Egy a biztos: a hatalomért és a pozíciókért való harc egymásnak ugrasztotta az FSS vezetőit, akik éppen arról vitáznak, melyikük keze piszkosabb nemcsak a futball, de a szerbiai politika világában is. A narratíva mindkét oldalon ugyanaz: a nemzeti labdarúgást meg kell szabadítani az ártalmas, korrupt emberektől, hogy végre mindenki csak a futballra koncentráljon. Az egyik ideiglenes elnök után most másik állt a szervezet élére, de az FSS június végére újabb gyűlést hívott össze, ahol immáron hivatalosan is megválasztanák az első embert.

A képletben még egy, nem sokszor emlegetett személy is helyet kap, aki könnyen eldöntheti a szerb foci sorsát. A nemrégen szövetségi kapitánynak kinevezett Dragan Stojković „Piksi” olyan meghatározó figura a futballéletben, akinek véleménye rengeteget nyom a latban. Szinte biztosra vehető, hogy Piksinél határozottabb hang nincs az FSS-ben, és a szervezet elnöke is az lesz, akit a nemzeti csapat edzője támogat majd.