2024. március 29., péntek
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

A Demokrácia bemutatója a székvárosban

Az Újvidéki Színház közönsége hamarosan láthatja a Demokrácia című előadást, amelyet ez a színház a Belgrádi Drámai Színházzal koprodukcióban készített. A produkciót Veljko Mićunović rendezte Joszif A. Brodszkij szövege alapján. A fővárosi bemutatóra május 15-én került sor a Belgrádi Drámai Színházban.

A székvárosban június 3-án, 4-én és 5-én 19 órai kezdettel élvezheti az előadást az érdeklődő közönség az Újvidéki Színház nagytermében.

– A demokrácia paradoxona valószínűleg abban rejlik, hogy jónak tartja magát, mindig jót akar, de a demokratizálódás folyamata során általában rosszat tesz. Az egyén reménytelenül alárendelt helyzetben van, és nincs lehetősége megtorolni a sérelmeket. Minden esély az ellenfél oldalán áll. Az erkölcsi fölény nem nyújt vigaszt az embernek, aki csak a saját arcával, kabátjával, ingével rendelkezik, és a lábával, amellyel egy-két órát képes gyalogolni. Ám ellentétben az egyénnel, aki feladja a küzdelmet, a demokrácia nem áll meg: halad tovább akkor is, ha visszaélnek vele, ha többszörösen megerőszakolják – mondta az előadásról Veljko Mićunović rendező.

Mészáros Árpád és Pongó Gábor, az Újvidéki Színház színészei mellett Ozren GrabarićIvana Nikolić és Tamara Aleksić játszanak a Demokrácia c. előadás csapatában.